• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

AA muhabirinin Ticaret Bakanlığından edindiği bilgiye göre, her yıl 26 Ocak'ta, o zamanki adıyla Gümrük İşbirliği Konseyinin (Dünya Gümrük Örgütü) ilk toplantısının yapıldığı 26 Ocak 1953 gününü hatırlamak ve toplumda gümrüklerin işleyişine ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla "Dünya Gümrük Günü" kutlanıyor.

Türkiye'nin 1953 yılında kurucu üye olarak katıldığı Gümrük İşbirliği Konseyi, 1994'ten bu yana Dünya Gümrük Örgütü çatısı altında faaliyet gösteriyor. Bu yapı, dünya ticaretinin yüzde 98'ini temsil eden 184 ülkenin gümrük idaresini bir araya getirirken bu yönüyle gümrük uygulamaları açısından küresel düzeyde temel ilke ve kuralları belirliyor.

Türkiye'nin vergi gelirlerinin yüzde 30'unun tahsil edildiği gümrüklerde, mümkün olan en ileri seviyede hizmet sunabilmek için önemli teknolojik yatırımlar yapılırken dijitalleşme ile gümrük işlemleri basitleştirilerek bürokrasi azaltılıyor.

Gümrük işlemlerinin bilgisayar ortamında yürütülmesini sağlayan BİLGE Sistemi gibi gümrük uygulamaları, kullanıcı dostu biçimde geliştirilerek beyanname süreçlerinin önemli ölçüde kısaltılmasını sağlıyor.

Geçen yıl gümrük idarelerinde işlem gören ihracat beyannamesi sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,05 artarak 4,9 milyonu aştı. Bu dönemde, yaklaşık 11,2 milyon araç ve 130,4 milyon yolcunun işlemleri de tamamlandı.