• DOLAR 32.613
  • EURO 35.388
  • ALTIN 2478.027
  • ...
MECLİS BAŞÖRTÜSÜ SINAVINDA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET GÜLLÜ BOZDAŞ / DOĞRUHABER

Müslüman hanımların inancının emri olarak taktıkları başörtüsü, laik güruh tarafından sürekli olarak istismar edildi, başörtüsü taktığı gerekçesiyle binlerce kadın işinden oldu. Yaşanan mağduriyetlere çözüm olması adına başörtüsünün anayasal güvence ile korunması meclisin gündeminde. Aylardır üzerinde konuşulan Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda nihayet kabul edildi. Seçim sürecinde olmamız hasebiyle Müslümanların da oylarını alma hesapları yapan CHP tarafından gündeme getirilen ‘başörtüsüne anayasal güvence’ komisyonda kabul edildi ancak CHP verdiği sözde durmadı. Komisyonun CHP ve İYİ Partili üyeleri oturumu terk ederek oylamaya katılmadı.

BAŞÖRTÜLÜLER HERHANGİ BİR AYRIMCILIĞA TABİ TUTULAMAYACAK

Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Teklifle Anayasa'nın 24'üncü maddesine, başörtüsüne anayasal güvence getiren hükümler ekleniyor. Buna göre, temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamayacak. Hiçbir kadın; dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamayacak, bu nedenle kınanamayacak, suçlanamayacak ve herhangi bir ayrımcılığa tabi tutulamayacak. Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda devlet, ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini, hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilecek.

EVLİLİK BİRLİĞİ

Anayasa'nın 41'inci maddesinin, "Ailenin korunması ve çocuk hakları" şeklindeki birinci kenar başlığı, "Ailenin korunması, evlilik birliği ve çocuk hakları" olarak değiştiriliyor. Ailenin toplumun temeli olduğunu düzenleyen maddeye, evlilik birliği şartı da ekleniyor. Teklif, evlilik birliğini, "Ancak kadın ile erkeğin evlenmesi ile kurulabilir" şeklinde yeniden tanımlıyor.

CHP ÇARK ETTİ

Başörtüsünün anayasal güvenceye alınması teklifi CHP’den gelmiş olsa da CHP komisyon görüşmelerinde çark etti. Teklifin maddeleri üzerindeki görüşmelerde İYİ Parti ve CHP milletvekilleri, teklifin, başörtüsüne yönelik olan ilk maddesinde ortak değişiklik önergesi vererek, metinden “dini inancı sebebiyle” ifadelerinin çıkarılmasını talep etti. Sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerini dile getirdiği komisyonda, konuşmaların tamamlanması sonrası oylamaya sunulan CHP ve İYİ Parti’nin ortak önergesi kabul edilmedi. Karar üzerine İYİ Parti ve CHP milletvekilleri komisyon görüşmelerini terk etti. Daha sonra yapılan oylamada, başörtüsüne yönelik değişiklik içeren teklifin birinci maddesi, AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. HDP’liler ise komisyona geçen hafta olduğu gibi bu haftada katılmadı. Teklifin evlilik birliğini içeren düzenlemesinin görüşmelerinde muhalefet bulunmadı.

GÖZLER GENEL KURUL’DA

Anayasa değişikliği teklifinin şubatta Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor. Teklifin yasalaşması için 400 vekilin oyu yeterli. Teklif, 360 ilâ 399 arasında oy alması halinde referanduma götürülecek. 360 vekilin desteğini almadığı takdirde ise teklif yasalaşamayacak. Seçim arifesinde bol keseden vaatlerde bulunan partileri şimdi başörtüsü konusunda ciddi bir sınav bekliyor. Komisyon görüşmelerine dahi katılmayan HDP’nin ve komisyon görüşmelerini terk eden CHP ve İYİ Partili milletvekillerinin tavrı ne olacak birlikte göreceğiz.

Bu haberler de ilginizi çekebilir