Antarktika'da dev buz kütlesi koptu
Antarktika’dan bin 500 kilometre kare genişliğinde dev bir buz parçası koptu. Bilim insanları, kopmanın iklim kriziyle alakalı olmadığını ve deniz seviyelerinin yükselmesine yol açmayacağını duyurdu.
Bursa büyüklüğünde bu buz kütlesi, Antarktika'dan kopup, Güney Okyanusu'nda ilerlemeye başladı. Bin 500 km kare genişliğindeki kütle, 150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Sahanlığı’ndan koptu.
Kütlenin kopmasından önce oluşan dev çatlak, bir süredir bilim insanları tarafından yakından gözlemleniyordu. Beklenen an, sonunda geldi.
Uzmanlar, “Kopan buz parçası, Antarktik buz örtüsünün karayla okyanusun birleştiği noktasının ucunda yer alıyordu. Ölçüm araçlarımız, yaklaşık bin 500 kilometre karelik bir buz parçasının akşam saat 7-8 gibi koptuğunu bize aktardı” açıklamasında bulundu ve benzer kopmaların Antarktika'nın bu bölgesinde düzenli olarak görüldüğüne dikkat çekti. Bu duruma iklim krizinin yol açmadığını, küresel deniz seviyelerini etkilemeyeceğini vurguladı.
Bilim insanlarına göre Antarktika ve civarındaki tüm buzulların erimesi durumunda deniz seviyeleri dünya çapında 70 metre artacak. Bu durumda denize kıyısı olan tüm yerleşim yerleri sular altında kalacak.