• DOLAR 34.551
  • EURO 36.157
  • ALTIN 2984.615
  • ...
Bakan Kurum: Şu anda yaşadığımız kuraklık meteorolojik bir kuraklıktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ankara Genç İş İnsanları Derneği (ANGİAD) tarafından Bilkent Otel'de düzenlenen, "Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi"nde konuştu.

İklim değişikliğinden kaynaklanan afetlerin her geçen gün etkisini ve şiddetini artırarak, dünyayı biraz daha yaşanmaz hale getirdiğini anlatan Bakan Kurum, birçok çevresel, sosyal ve ekonomik soruna yol açan bir iklim değişikliğinin çok yönlü ve küresel bir sorun olduğuna işaret etti.

Kurum, "Kuraklık ve susuzluk tehlikesi adeta kapımıza dayandı. Doğal alanlarımızda yine göllerimizde akarsularımızda, şehirlerimizde kuraklığı net bir şekilde hissediyoruz." dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerini paylaşan Kurum, "Kuraklık aslında meteorolojik, tarımsal ve hidrolojik kuraklık olarak üçe ayrılıyor ve şu anda yaşadığımız kuraklık meteorolojik bir kuraklıktır. En son 2008 yılında böyle bir kuraklıkla karşı karşıya kaldık ve bu kuraklık neticesinde su kaynaklarımızda ciddi oranla azalma yaşandı. Tarım maliyetlerinde ve üretimde hem girdiler hem de maliyetleri artıran, belki önümüzdeki süreçte bu suları dahi bulamayacağımız bir endişeye de hepimizi sevk ediyor." diye konuştu.

Kuraklıkla birlikte doğal dengenin bozulduğunu, bitki ve hayvan türlerinin yok olma tehdidiyle karşı karşıya kaldığını anlatan Kurum, Sanayi Devrimi ile başlayan gelişmiş ülkelerin hoyratça yaşama anlayışının insanlığın da dünyanın da sonunu hazırladığını aktardı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bugün dünyanın 1, 2 derece ısındığını ve tüm çabanın 1,5 derecede bunu sabit tutmak olduğunu vurgulayarak, 1,5 dereceyi de yakalamanın zor gözüktüğünü söyledi.

Kurum, İklim Şurasında alınan kararların, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rehber olacağını vurguladı.

İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yenilenebilir enerji yatırımlarının da önemine işaret eden Kurum, bu kapsamda, atıl, tarıma elverişsiz 300 milyon metrekare arazinin rüzgar ve güneş enerjisi santralleri için kullanılmasını sağladıklarını anlattı.

Murat Kurum, şehrin içindeki sanayi alanlarının şehrin dışına çıkarılmasının önemine de vurgu yaparak, "Bu kapsamda, İlk İşyerim Projesi'yle birlikte daha önce yapmış olduğumuz sanayi sitelerine yenilerini ekliyoruz. Türkiye çapında 50 bin sanayi sitesinin inşasını gerçekleştireceğiz." dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir