• DOLAR 34.181
  • EURO 37.213
  • ALTIN 2947.232
  • ...
Ramazan'ın vazgeçilmezi: Çiğköfte
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Mübarek Ramazan ayı tüm güzelliğiyle devam ediyor. Özellikle bu ayda hemen hemen her köşe başında çiğköfte tezgâhlarına rastlamak mümkün peki çiğköfte alırken nelere dikkat edilmeli. Çiğköftenin bayat olup olmadığını nasıl anlayacağız. En önemlisi de her yerde çiğköfte alınabilir mi? Sizler için bunları meşhur çiğköfte ustalarına sorduk.
İşte, ustaların dilinden çiğköfte alırken dikkat edilecekler…


Van'ın meşhur çiğköfte ustalarından Ramazan Yüzey, çiğköfte alırken bayat olup olmadığını anlamak için kukusuna bakılması gerektiğini ve güvenilen bilinen yerlerden alınması gerektiğini ifade ediyor.


"Ramazan geldi mi bereket de geliyor"
Yüzey Usta, "Ramazandır. Çiğköfte satışlarımız başladı. Memnunuz çok şükür. Günde 30 kg çiğköfte yoğuruyoruz. Bayağı yoruluyoruz. Satışlarımız iyidir iyi de olacak. Ramazan iyidir. Ramazan geldi mi bereket de geliyor. Satışlarımız da artıyor" dedi.


Güzel çiğköftenin sırrı bakın neymiş?
Vanlıların çiğköfteyi sevdiğini aktaran Yüzey Usta, çiğköftenin iftar sofralarının olmazsa olmazlarından olduğunu belirterek, "Çiğköfteyi alıp kokladığınızda mis gibi kokuyor. Meşhur biber salçamız var. Van usulü ile hazırlanan yöremize ait. Bir usta her zaman sırrını vermez ama ben yine sizler için söyleyeyim. Bunun sırrı biber salçasından yapılması ve köftenin iyice yorulmasından geliyor" şeklinde anlattı.


Peki, çiğköfte nasıl yapılmalı ve içine neler katmalı Ramazan Yüzey usta onları da şöyle anlatıyor. "Normal salça kullanılmamalı biber salçası kullanılmalı ve elinizden geldiğince iyi bir şekilde yoğrulması gerekir. İçinde kendi baharatı var. Biber salçası, renklendirici pul biber, isot, nar ekşisi ve olmazsa olmazlarından kıyma…"


Çiğköfte yapmanın yorucu olduğunu söyleyen Metin Tekin Usta da "Çiğköftemizi yapıyoruz. Allah yardım ediyor. Oruç bizleri susuzluk noktasında zorluyor. Açlık sıkıntısı pek yaşamıyoruz. Ramazan'a özel çiğköfte yapıyoruz. Halk güzel rağbet gösteriyor. Bizlerde günde 7-8 kg çiğköfte yoğuruyoruz. İftardan önce de bitiriyoruz" ifadelerini kullandı.


Çiğköfte alırken dikkat edilmesi gerekenler…
Hüseyin Sinan da, yılın 12 ayında çiğköfte sattıklarını ve Ramazan ayında işlerinin daha yoğun olduğunu belirterek, "Van'da çok güzel bir rağbet var çiğköfteye. Akşamüzeri burada kuyruk oluşuyor. Çiğköftemiz güzel ve temizdir. Çünkü makine ile yoğruluyor. Çiğköfteyi alırken öncelikle aldığınız yere dikkat etmelisiniz. Bizlerin Sağlık Bakanlığı'ndan aldığımız sertifikalarımız var. Onun dışında güvendiğiniz kişilerde ve yerlerde almaya özen gösterin. Ayrıca çiğköftenin bayat olup olmadığını öğrenmek için de koklamanız yeterlidir" diye konuştu.


Öte yandan Van'da özellikle Ramazan ayında çiğköfte satışlarında ciddi bir artış olduğu ve Ramazan'dan dolayı dükkânlarını kapatan bir çok lokanta ve benzeri işletmenin çiğköfte satışına başladığı görüyor. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir