• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...
Atık su tesisleri takip altında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'de faaliyet gösteren ve Çevre Kanunu kapsamında izin verilen 4 bin 300 civarında atık su arıtma tesisi bulunuyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Denetimi ekipleri bu tesislerde kurulu "sürekli atık su izleme sistemleri" aracılığıyla deşarj edilen suları çevrim içi takip ediyor.

Çevre mevzuatında belirtilen kapasitenin altında kaldığı için "sürekli atık su izleme sistemi" zorunluluğu bulunmayan atık su kaynakları ise yine belirli periyotlarla düzenli olarak olası kirleticilere karşı yetkilendirilmiş çevre laboratuvarları ve mobil laboratuvarlarla denetleniyor. Balık ölümleri ve su kaynaklarındaki kirlenmelere ilişkin ihbarlar da yine mobil laboratuvarda inceleniyor.

Bu bağlamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından edinilen bilgiye göre 2020'de, 20 bin 120'si su kirliliği konulu olmak üzere toplam 67 binin üzerinde çevre denetimi gerçekleştirdi. Bakanlığa bağlı çevre denetim ekipleri, çevreyi kirleten 5 bin 705 işletme ve 380 deniz aracına toplam 725 milyon TL ceza uyguladı. Söz konusu işletme ve deniz araçlarının 643'üne su kirliliğine yönelik gerçekleştirilen denetimlerde 103 milyon lira ceza kesildi. Faaliyetten men edilen 375 işletmenin 35'ini de yine su kirliliğine yönelik denetimlerde çevre mevzuatına aykırı faaliyet gösteren işletmeler oluşturdu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir