• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
 Anayasa Uzlaşma Komisyonu`na toplantı çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasayla ilgili, "Bütün mazeretleri bir tarafa bırakıp bu saatten itibaren daha yoğun bir çalışmayla milletin ümidini boşa çıkarmamamız gerekir. O nedenle yarın 13.30`dan itibaren komisyonu tekrar toplantıya çağırıyorum” dedi.

Çiçek, Meclis`te düzenlediği basın toplantısında, yeni bir anayasa yapılacaksa şerhler başta olmak üzere anlaşılamayan konuların yoğun bir çalışmaya tabi tutulması, herkesin görüşlerini, düşüncelerini gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti. Çiçek, şunları söyledi:

"Herkes kendi şerhinde ısrar ederse, kamuoyuna yazılan çizilen şekliyle, herkes kendi kırmızı çizgisinde ısrar ederse ‘bu olursa olur, bu olmazsa olmaz` denildiği takdirde bu uzlaşma olmaz. Komisyonun ismi ise uzlaşma komisyonudur. Şimdi bu tabloyu genel başkanlara ifade etmeye çalıştık. Önemli bir çalışma yapıyoruz. Bu ayrıntının kamuoyu tarafından bilinmesi lazım ve milletimizin beklediği bir sonucu ortaya koymamız gerekiyor. Burada dikkat etmemiz gereken husus, son zamanlardaki tartışma ‘masa anayasa’ meselesi. İşin özüne yoğunlaşarak biz bu işi başarıyla sonlandırabiliriz. Masa, anayasanın önüne geçtiği takdirde o zaman milletin beklentisi bu değildir. Bu masa ne maksatla kurulduysa o masadan beklenen çabanın, gayretin azami ölçüde gösterilmesi gerekir ki milletimiz bakımından bu masa bir şey ifade etsin. Elbette bu masada Türkiye`nin anayasaya konu olabilecek her türlü konusu konuşulacaktır, her türlü sorunu konuşulacaktır. Kimse ‘şu konuşulsun bu konuşulmasın’ demez, dememiştir. Sonuçta da bir uzlaşmaya varılarak bir metin ortaya çıkarmak gerekecektir.

Eğer bir ciddi sonuca ulaşacaksak, bu işi Türkiye`nin bunca sorunları içerisinde bir politik tartışmaya meydan vermeden sonlandırmak istiyorsak, daha yoğun  bir çalışma içerisinde olmamız gerektiği ortadadır. 450 gün, 449 saat çalışma çok tatmin edici bir çalışma değildir. Her gün bir saat zaman ayırarak anayasa gibi önemli sorunu sonlandıramayız. Milletimizin beklentisine cevap veremeyiz. Dolayısıyla bütün mazeretleri bir tarafa bırakıp bu saatten itibaren daha yoğun bir çalışmayla milletin ümidini boşa çıkarmamamız gerekir. O nedenle yarın 13.30`dan itibaren komisyonu tekrar toplantıya çağırıyorum.”

ÇALIŞMA HEBA EDİLMEMELİDİR

Komisyonun çalışmaları hakkında bilgi veren Çiçek, 450 günde 449  saat çalışma yapıldığını, 177 maddenin müzakere edildiğini, 48 madde üzerinde görüş birliğine varıldığını söyledi.

Çiçek, şöyle devam etti:

"İki partinin önerdiği madde sayısı 9. CHP ile MHP`nin önerdiği made sayısı 4, CHP-BDP 4 ve AK Parti-BDP bir madde."

 Komisyonun çalışmalarına destek verdikleri için genel başkanlara teşekkür eden Çiçek, şunları kaydetti:

"Bu saatten itibaren komisyonun sorumluluğu eskisine nazaran kat kat artmıştır. Komisyona üye arkadaşların kişisel mazeretleri olabilir ama hiçbir partinin mazereti olamaz. Çünkü her parti  kişiyle temsil ediliyor. Bir tek üyenin dahi katılması, çalışmaların yapılabilmesi bakımından kafidir. Bu nedenle yeri geliyorsa `Cumartesi Pazar` da denilmeden çalışılmalı. Hiçbir şekilde komisyon çalışmalarını aksatmamak gerekecek.

48 maddede mutabakat olması önemlidir. Siyasetin bu kadar gergin geçtiği bir ortamda dışarıda ve içeride çok sıcak gelişmelerin olduğu bir ortamda 48 maddede anlaşabilmişiz. Demek ki daha yoğun bir çalışmayla herkes taleplerini, görüşlerini bir defa daha gözden geçirerek bu sayıyı çok daha yukarı çıkararak milletimizin beklediği anayasayı ortaya koyma imkanı vardır. Çalışma heba edilmemelidir. Bundan sonra daha yoğun bir şekilde çalışmaları sürdürmeliyiz.

Meclis tatile girdikten sonra, bana göre komisyonun tatil yapması söz konusu olamaz. Belki en büyük tatili, böyle bir işi olumlu şekilde başardığımız zaman hak ederiz."

AK Parti`nin Meclis tatile girdiğinde çalışmaların da sona ermesini istediği, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın, çalışmaların devam etmesi gerektiğini söylediği anımsatılan Çiçek, "Demek ki çalışmamız lazım" dedi.

Komisyon üyelerinin başkanlık sistemi dahil her konuyu konuşacağını belirten Çiçek, "Herkes `benim dediğim olacak` derse uzlaşma olmaz. O zaman her parti, kendi anayasasını hazırlamalıdır. Uzlaşabilmek için herkesin taleplerini bir kez daha gözden geçirmesi, revize etmesi lazım" şeklnde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir