"Kalp hastaları oruç tutabilir"
Uzmanlar, ileri derecede kalp rahatsızlığı olan hastalar dışında kalp hastalarının oruç tutabileceklerini belirtirken, iftar ve sahurda besinlerin tüketilmesinin ardından istirahat etmemeleri gerektiğini ifade ettiler.
DİYARBAKIR - Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Aziz Karabulut, ileri derecede kalp rahatsızlığı olan hastalar dışında kalp hastalarının oruç tutabileceklerini belirtirken iftar ve sahurda besinlerin tüketildikten sonra istirahat etmemeleri gerektiğini ifade etti.
Ramazan ayının uzun ve sıcak günlere denk geldiğini ve yapmaları gereken önemli iki tedbirin olduğunu dile getiren Karabulut, "Hastaların yapmaları gereken en önemli şey hastaların vücut ihtiyacı kadar sıvı almalarıdır. Hastalar iftar veya sahur vaktinde ilaç almalıdır. Sahur yemeklerini de mutlaka yemeleri, iftar ile sahur yemeği arasında bol bol sıvı tüketilmelidir. Kalp hastalarımız hafif yemekler yesinler ve ara ara tüketsinler. Hastalarımız iftardan sonra dinlenmemeleri gerekiyor" dedi.
'Çok ağır hastalar dışında oruç tutulmalıdır'
Hastaların iftar ve sahur vakitlerinde yeterli derecede sıvı almaları gerektiğini ifade eden Karabulut, "Çok ağır kalp hastaları, ağır kalp yetmezlikleri olan, yeni bir krizden çıkmış hastalar, günün belli saatlerinde ilaç alması gereken hastalara özellikle bu sıcak yaz günlerinde oruç tutmalarını önermiyoruz. Onun dışında kalp hastalarımızın pek çoğu ilaçlarını iftara, sahura bölerek oruçlarını tutabilirler" diye konuştu.
'İlaçlar zamanında kullanılmalıdır'
Son olarak, kalp hastalarının kullandığı ilaçlar 24 saatlik olduğu için oruç tutabileceğini ama hastadan hastaya değiştiğini belirten Karabulut, "Hastalarımız ilaçlarını zamanında alarak oruçlarını tutabilirler. Tabi yine de her hasta özeldir. Hastalık yoktur, hasta vardır. Bu nedenle birebir hastaları görüp değerlendirip karar vermek aslında en doğru tercih olacaktır" ifadelerini kullandı. (M. Sait Adiyaman / Sedat Aslan-İLKHA)