• DOLAR 32.446
  • EURO 34.778
  • ALTIN 2440.847
  • ...
Uçan-Koşan-Dalan Robotlar insanlığın hizmetinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - Makina Mühendisliğinden emekli Prof. Dr. Erol Uyar, Ege Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümündeki odasında fabrika gibi sürekli robotlar üreterek yaşamı kolaylaştırıyor.

 

Robotlarında enerjinin tüm çeşitlerini kullanan Prof. Dr. Uyar, özellikle beyinden alınan EEG (EMG) ve kaslardan alınan EKG sinyallerini kullanarak, engellilerin kullanacağı araçlar ve uzaktan kumanda ile çalışan robotlar üretiyor. Prototipini geliştirdiği beyin gücüyle çalışan ulaşım aracıyla büyük ilgi gören Prof. Dr. Uyar elektrik enerjisi (akü) kullanılan bu araçların güneş enerjisi ve hidrojenle çalışanını geliştirmeye çalışıyor.

 

Neler yaptı?

Öğrencileriyle birlikte, şimdiye kadar onlarca robot üreten Prof. Dr. Erol Ünal, "Üretebileceğimiz robotları yurtdışından almak beni çok üzüyor" diyerek sanayicilerin maddi açıdan destek olmasını istiyor.

 

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'ın kendisine çok büyük destek verdiğini belirten Prof. Dr. Uyar, "Sağ olsun rektörümüz yaptığımız her robotla birlikte bizimle aynı heyecanı duyuyor. Onun desteğini arkamızda hissetmek büyük güç" diyor.

 

Üretilen robotlar, bomba imha ekiplerinden otomobil sanayiine, cerrahiden arama kurtarma çalışmalarına kadar farklı sektörlerde kullanılabiliyor. Elektrik-Elektronik alanında dünyanın en önemli kongresi olan IFAC başta olmak üzere bir çok kongreye katılan Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, projeleriyle Türkiye'yi yurtdışında temsil ediyor.

 

Su altı robotları, mekatronik araçlar ve beyin sinyalleri ile hareket ettirilen robotlar bu projelerden bazıları. Üretilen mekatronik araçlar ve taşıma robotları yer, zaman ve maliyet bakımından büyük avantaj sağlarken, beyin sinyalleri ile çalışan robotlar herhangi bir sebeple uzuvlarını kullanamayan engelli insanların normal hayata katılabilmelerine olanak sağlıyor. Ancak bu robotların daha verimli ve gündelik hayatta kullanılabilmesi için ekonomik destek ve disiplinler arası çalışmalar yapılması gerekiyor.

 

Prof. Dr. Erol Uyar'ın yaptığı robotlardan bazıları şunlar;

 

- Lazer sensörle denizde çalışan robot: Harita çıkarıp, araç yönlendiriyor.Işıkla aydınlatıp,sesle bilgi veriyor.

 

- Cam silme robotu( örümcek): Yüksek binaların cam ve dış yüzeylerini temizliyor.Uzaktan kumanda ile çalışıyor.

 

- Merdiven Robotu: Yüksek mesafelere ulaşıp, yükseklerdeki operasyonlar yönlendirilebiliyor.

 

- Tut ve Koy Robotu ( Sanayi Robotu): Sanayide tasnif işlemlerinde, montajda kullanılabiliyor.

 

- İnsansız Mobil Robot: Uzaktan yönlendirilerek, sinyallerle tehlikeli bölge araştırmaları yapılabiliyor.

 

- 4 Pervaneli Helikopter: İnsansız ve uzaktan kumanda ile çalışan bu robotla yükseklere ulaşmak ve kurtarma operasyonlarına katılmak mümkün.

 

- Ameliyat Robotu: Çeşitli ameliyatlarda süratli operasyon ve hızlı iyileşme sağlanabiliyor. Organ naklinde kullanılabilmesi için çalışılıyor.

 

- Kanal Robotu: Kanallarda tıkanıklığın tespiti ve kanalın açılmasında, şehircilikte kullanılıyor.

 

- Park Robotu: Üzerinde çalışılan son robotla araçların kısa ve dar alanlarda park etmesi ve forkliftlerle depolamada bir santimetreye kadar alanların tasarruflu kullanılmasında yarar sağlayacak robot projesi.

 

- Tarım Robotları: Tarım alanlarında, insansız ve uzaktan kumandalı araçlarla tarlaların sürülmesi, düzenlenmesi, meyve ve sebzelerin toparlanıp tasnifi sağlanıyor. (Yunus Şani - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir