• DOLAR 35.35
  • EURO 36.463
  • ALTIN 3001.52
  • ...
BİLSEM sınavı nedir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİLSEM Sınav başvurusu yapanlar 14 Ocak – 9 Nisan tarihleri arasında yetenek alanlarına göre değerlendirmeye alınacak. Bireysel değerlendirme sınavı ise 15 – 28 Temmuz tarihi aralığında gerçekleşecek.

Yüreğir Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) Müdürü Tolgahan Bostan, BİLSEM ve BİLSEM Sınavı hakkında merak edilenleri İLKHA muhabirine cevapladı.

BİLSEM Sınavı'nı  'özel yetenekli öğrencileri tanılama süreci' olarak değerlendiren Bostan, öğrencilerin tanılama süreci sonrasında belli testlere tabi tutulduğunu söyledi.

"Zihinsel alanla ilgili genel bir tablet uygulaması var"

Bostan, "Bu süreç sınıf öğretmenlerinin resim, müzik ya da zihinsel olduğunu düşündüğü alana çocuklarımızı tanımlaması ile başlayan bir süreçtir. Sonrasında zihinsel alanla ilgili genel bir tablet uygulaması var. Bu tablet uygulamasında görüntü, cisim, öykü tamamlama türünde ifadeler bulunmaktadır. Resim ve müzik yetenek alanları ise kendi okullarında sınıf öğretmenlerinin kontrolünde yine bir tablet uygulamasıdır ki tüm bu tablet uygulamalarının sonunda ön tanılamayı geçmiş olan öğrenciler zihinsel yetenek alanındaysa psikolojik danışmanlar tarafından İQ testlerine tabi olurlar. Resim yetenek ve müzik yetenekte ise tablette uygulama başarı kriterini geçmiş olan öğrenciler, yeteneklerinin testlerine tabi tutulurlar." şeklinde konuştu.

'Çocuklarımızın doğuştan getirdikleri kalıtsal yetenekler vardır. Bunların çevre etkisiyle geliştirilebileceğini düşünüyorum. Bu kalıtsal yetenekler özel dersler, hazırlık, kitap okuma gibi değil de merak duygularını harekete geçirecek oyunlar, geziler ve gözlemlerle olabilir. Bu noktada anne ve babaların, çocuklarının bu yönünü pekiştirmelerinin faydalı olacağını düşünüyorum' diyen Bostan, şunları kaydetti:

"Özel yetenekli öğrencilere eğitimler veriyoruz"

"Biz özel yetenekli öğrencilerin tanımlamasını yapar, özel yetenekli öğrencilere eğitimler veririz. Zihinsel destek alanında destek 1 ile başlayıp, destek 2 ile devam eden programlarımız var. Programlarımız bireysel yetenekleri geliştirme, özel yetenekleri geliştirme ve proje programıyla tamamlanır. 2'nci sınıftan, çocuklar 1, 2 ve 3 sınıfta tanımlandıktan sonra, 12 sınıfın sonuna kadar kurumunuzda eğitim görürler. Resim ve müzik yetenek alanlarında ise, öğrencilerimiz özel bir yetenekleri önceden tespit edildiği için bu tanımlama sürecinde, özel yeteneklerini geliştirme programlarıyla eğitimlerine başlarlar. Lise dönemine ulaştıklarında ise proje dönemine başlanır ve proje tamamlama belgesi alarak 12'ci sınıfın sonunda kurumumuzda programları tamamlamış olurlar."

BİLSEM Sınavı sonrası, kurumda öğrencilerin iki haftalık bir uyum eğitimi aldığını ifade eden Robotik Kodlama alanında Öğretici Ahmet Şahin, sonrasında ise öğrenciler için destek programlarının verildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu çocuklar bizim milli servetimiz"

"Öğrenciler bütün alanlarda eğitim alıyor. Bütün bu alanlar içerisinde çocuğun ilgisi hangi alana daha yatkınsa, daha sonra bireysel eğitim programı başlıyor ve bu ilgi alanlarına göre eğitim görüyorlar. Buradaki asıl amaç; 'çocuklara proje tabanlı eğitim vermek. ' Çünkü, bu çocuklar bizim milli servetimiz. Bu çocukları ne kadar iyi yetiştirebilirsek daha faydalı bireyler haline gelecekler. İleride katma değer üreten, sorun çözen, sorunları görüp o sorunları için çözümler oluşturan ve bu çözümleri hayata geçiren bireyler istiyoruz ve o şekilde eğitim veriyoruz. Kodlamayı sadece bir hedef değil bir araç olarak öğretiyoruz. Buradaki asıl amacımız; Öğrencilerimizin proje üretmeleri ve projede kodlama kullanmalarıdır."

Aldıkları eğitimden memnuniyetlerini dile getiren BİLSEM öğrencileri ise, yaşıtlarına sınava girip BİLSEM'e gelmeleri tavsiyesinde bulundu. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir