Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Selvi’den sömestr tatili ile ilgili tavsiyeler
Sömestr tatilinin iyi değerlendirilmesi hususunda konuşan Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, bu konuda hem ailelere hem öğretmenlere hem de öğrencilere bazı görevler düştüğüne işaret etti.
Cuma günü başlayacak olan (23 Ocak-3 Şubat 2023 tarihleri arasında) sömestr (yarıyıl) tatili için öğrenci, öğretmen ve velilere önemli tavsiyelerde bulunan Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, tatilin öğrenci, öğretmen ve veliler için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.
15 günlük sömestr tatili Cuma günü başlıyor. Öğrenci, öğretmen ve ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulunan Selvi, tatilde ailelerin, öğrencilerini desteklemesi gerektiğine dikkat çekerek eksik derslerin bir program dâhilinde yapılması gerektiği tavsiyesinde bulundu.
"Veliler notlar üzerinden evlatlarımızı üzücü bir takım tavırlar içerisine girmesinler"
Birinci eğitim öğretim yılının sonuna yaklaşılması sebebiyle öğrenci, öğretmen ve velilere hayırlı olması temennisinde bulunan Selvi, "Elbette ki eğitim öğretim hayatı başarı veya başarısızlık gibi bir takım değerlendirmelerin söz konusu olduğu bir süreci de içermektedir özellikle öğrencilerimiz açısından. Bu bir yarı yıldır. Yarıyıl içerisinde belki beklediği notları alamamış öğrencilerimiz olabilir. Ancak bunlar kendilerini motive etmek, yetiştirmek ve geliştirebilmek için de ara dönemi önemli miktarda dinlenerek ve bir de hedeflerine ulaşıp ulaşmadığı, ulaşamamış ise neler yapması gerektiğiyle ilgili değerlendirmek üzere ele geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Velilerden özellikle istirhamımız öğrencilerinin notlarını bir takım kendi değerlendirmelerle yetersiz görmek suretiyle çocukları rencide edici ve evlatlarımızı üzücü bir takım tavırlar içerisine asla girmesinler. Çünkü başarı dediğimiz şeyi de elde edecek olan ve bugünkü yaşadığı bir takım sıkıntıları da aşacak olan çocuklarımızdır. Onun için de öğrencilerimizi motive etmek, eksik olarak değerlendirdikleri hususları birlikte tespit edip ve bu doğrultuda da yönlendirmelerini bir motivasyonla ikinci dönemde başarı çıtasını yükseltecek adımlara yöneltmesi gerekiyor." dedi.
"Okul yöneticilerinden beklentimiz varsa okulların eksiklikleri ara tatilde gidermeleridir"
Açıklamasının devamında Selvi, şunları aktardı:
"Okullarda öğretmenlerimizin de özellikle bu konuda öğrencilerine mutlaka başarılarını daha iyi noktaya taşıyabilecek çalışmaları yapması için yönlendirici açıklamalarda bulunması, onlara bir takım nasihatlerde bulunması, yönlendirmesi ve beklentiler açısından hangi noktadayız, nereye kadar bu işi taşıyabiliriz değerlendirmeleri gerekiyor. Ve bu yarı dönem içerisinde de tüm öğretmen arkadaşlarımızın öğrencilerinin başarısını daha iyi bir noktaya taşıyabilmek için ekstra hangi çalışmaları yapması gerektiği ve birinci dönemle ilgili yaşanmışlıkları değerlendirip bu çerçevede daha motive bir eğitim öğretim hayatını şubattan itibaren başlatmayı ilke edinmeli. Okullarımızın yöneticilerinden beklentimiz de okullarımızı hazır hale getirip varsa bir takım eksikleri, onları da bu ara dönemde değerlendirmek suretiyle eğitim öğretime hazır hale getirmesi için gerekli çalışmaları yapmasını bekliyoruz."
"Tatilde öğrenciler, varsa eksikliklerini tamamlamalı ama 15 günlük tatilin tamamını kuşatacak şekilde olmamalı"
"Tatilde ders çalışılır mı?" sorusunu Selvi, "Ders, sınıfta öğretmenle öğrenci arasındaki iletişimle verilir. Ancak bunu pekiştirebilmek ve geliştirebilmek için ders çalışma dediğimiz ev ödevleri olur ve öğrencilerde buna göre projeler yaparlar. Ev ödevleri yaparlar, bir takım çalışmalar yaparlar. Ancak bu da esası itibariyle bir pekiştirme çalışmasıdır. Bu anlamda ara tatil dönemlerinde önemli miktarda öğrenciler daha büyük hedeflere kendilerini hazırlayabilmeleri için rutin her dersten sonra pekiştirme olarak aldıkları çalışmalar yerine kendilerini geliştirecek proje çerçeveli bir takım çalışmalara odaklanmalılar. Belli seviyede dinlenmeli, muhasebe yapabilmeli. Çünkü insanların bir başarıyı elde etmesi için arada dinlenmek suretiyle bir durum kontrolü yapıp ve o tespitler doğrultusunda da yoluna devam edebilmesi son derece önemlidir. Biz bu ara dönem tatillerinin hepsini bir motivasyon yenilenmesi ve aynı zamanda da bir muhasebe yapmak suretiyle başarılı veya başarısızlık olarak değerlendirilen hususlarla alakalı yeni kararlar verebilmesi ve atacağı adımlara kaynaklık edebilmesi için bir zihin analizi yapması olarak değerlendirilmesinin daha uygun olacağını görüyoruz. Ama elbette ki öğrencilerimizin alamadığı dersleri olabilir. Sağlık sorunları yaşamıştır bir takım ailevi problemler söz konusu olabilir. Burada alınması gereken şey de bir takviye eğitimidir. Genelde bunları biz yaz dönemi gibi geniş tatil dönemlerinde değerlendirilmesini uygun görürüz. Ama bazı konulardaki eksiklerini giderebilmek için bir ziplenmiş eğitim alması söz konusu olabilir. Ama bu da bütün 15 günlük tatilin tamamını kuşatacak şekilde olmamalıdır." şeklinde yanıt verdi. (İLKHA)