Malatya Valisi Şahin: Sipariş üzeri hırsızlık yapan şebeke çökertildi
Şebekenin çökertilmesiyle 21 hırsızlık olayının aydınlatıldığını ve 12 şüphelinin gözaltına alındığını belirten Vali Hulusi Şahin, çok sayıda silah, tarım malzemeleri, uyuşturucu madde, araç ve motosikletlerin ele geçirildiğini söyledi.
Malatya İl Emniyet Müdürlüğü, son zamanlarda kentte meydana gelen hırsızlık olaylarına karşın yapılan operasyonlar hakkında, Asayiş Şube Müdürlüğünde, Vali Hulusi Şahin ile İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren'in katılımıyla basın açıklaması düzenledi.
Yapılan son operasyonda, 11 ikamet, işyeri ve 4 araçta yapılan çalışmalarda, 21 hırsızlık olayının aydınlatıldığını belirten Vali Hulusi Şahin, hırsızlık malzemeleri haricinde, 14'ü kısa dipçikli olmak üzere 20 adet tüfek, 5 adet tabanca, çok sayıda kesici alet, mühimmat ve bir miktar uyuşturucu ve tarihi eser olduğunu değerlendirilen bir adet yüzük, 2 adet çalıntı motor ile bir aracın ele geçirildiğini açıkladı.
Operasyon kapsamında 12 kişinin yakalanarak gözaltına alındığını kaydeden Şahin, yakalanan şüphelilerden 11'in 2 ila 62 suç kaydının olduğu tespit edildiği, bir şahsın ise bir inşaat şirketinin olduğu, organizatör çete lideri ve sipariş üzeri inşaat malzemelerini çaldırdığını ve daha sonra bunları pazarladığının tespit edildiğini kaydetti.
"İl dışından gelerek hırsızlık olayını yapan 8 kişilik şebeke çaldıkları malzemelerle suçüstü yakalandı"
Malatya'da son birkaç ay içerisinde özellikle kamu kurum kuruluşlarına dadanan, bakır telleri ve güneş enerjisi panellerinin elektrik aksamlarını çalan şebekelere yönelik, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin planlı çok önemli 2 operasyonun gerçekleştirdiğine dikkat çeken Vali Şahin, "Bunlardan bir tanesi yılbaşı gecesiydi. 13 ekip ile 80 personelle Yapılan operasyonda, 7 adet güneş enerjisi santrallerine, il dışından gelerek hırsızlık olayını yapan 8 kişilik şebeke çaldıkları kablolarla suçüstü yakalandı." dedi.
"Çok sayıda silah, kesici alet, elektrik tarım aletleri, uyuşturucu madde, tarihi eser ile araç ve motosikletler ele geçirildi"
Şahin, "Ayrıca yine başka bir çete, son 3 aydır şehrimizde Türk Telekom kablolarına, kırsaldaki vatandaşlarımızın evlerindeki elektrikli tarım aletlerine, yerel yönetimlerin ve diğer bazı kuruluşların logar, kanalizasyon kapakları gibi demir aksamlarına dadanmıştı. Bunlarla ilgili son 3 aydır, ekiplerimiz planlı bir hazırlık yaptı ve dün 32 ekip ve 180 personelin katılımıyla çok büyük çaplı bir operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda, 11 ikamet, işyeri ve 4 araçta yapılan çalışmalarda, 21 hırsızlık olayını aydınlattık. Yapılan operasyonlarda, hırsızlık malzemeleri haricinde, 14'ü kısa dipçikli olmak üzere 20 adet tüfek, 5 adet tabanca, çok sayıda kesici alet, mühimmat ve bir miktar uyuşturucu ve tarihi eser olduğu değerlendirilen bir adet yüzük, 2 adet çalıntı motosiklet, bir adet çalıntı oto bulduk." dedi.
"Çete lideri inşaat şirketi sahibi; sipariş üzeri inşaat malzemeleri çaldırıyor ve daha sonra bunları pazarlıyor"
Operasyon kapsamında 12 kişi hakkında işlem yapıldığını belirten Şahin, "Yakaladığımız şüphelilerden 11'i 2 ila 62 suç kaydı olan kişilerdi. Diğer kişi ise bir inşaat şirketi olan bir şahıs. Bu şahıs tespitlerimize göre, organizatör çete lideri. Sipariş üzeri inşaat malzemeleri çaldırıyor ve daha sonra bunları pazarlıyor. Bu şahsı da gözaltına aldık. Adli işlemler devam ediyor. Ben İl Emniyet Müdürümüzün şahsında, emniyet müdürlüğümüzün tüm ekiplerini kutluyorum. Böylece Malatya'mız özellikle hırsızlık suçları açısından çok rahatlamış oldu. Faili meçhul pek çok olay böylece aydınlatıldı. Ve aydınlatma oranları bakımında da Malatya Türkiye ortalamasının epey üstüne çıkmış oldu." diye kaydetti.
"Son dönemlerde sipariş üzeri hırsızlık yapılmaya başlandı"
Şahin, "Özellikle bakır fiyatlarının artmasından sonra veya da güneş enerji sistemlerinin son dönemlerde yaygınlaşmasından sonra sipariş üzeri hırsızlık yapılmaya başlandı. Bunun özellikle çalıntı mal satma boyutunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Çünkü son zamanlarda illegal bir zincir oluşmaya başladı. Bununla ilgili çok bir çalışma yapıldı. Bu planlı bir dosya. Çok detaylı çalışıldı. Dolasıyla bu adi basit bir hırsızlık değil, bir şebeke olarak tespitlendi ve bu şebeke adliyeye sunuldu." açıklamasında bulundu.
"Faili meçhul 21 olay aydınlatıldı"
Her iki olayla ilgili toplamda 21 olayın aydınlatıldığını belirten İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, şöyle devam etti:
"Birinci olayın ele geçen malzemeleri adli emanete teslim edildi ve 8 şüphelisinin tamamı tutuklandı. Bu son olayda gözaltına alınanların tahkikatı devam ediyor. İl dışından gelenler (hırsızlar), arabalarını dışarıda bırakıyorlar. Burada araba çalıyorlar, çaldıkları arabalarla hırsızlık olayını gerçekleştirip malzemelerini sonradan kendi arabalarına aktarıyorlar. Tabi biz, mahkemelerimizden aldığımız kararla gerek teknik gerek fiziki alanda takip ederek suçun tespiti tam yaptık ve çaldıkları malzemeleri ve çaldıkları araçları ele geçirildik." dedi.
Öte yandan İl Emniyet Müdürlüğü, 2022 yılı içerisinde hırsızlık olayları ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada; bin 68 olayın aydınlatıldığı, bin 154 şüpheli şahsın yakalandığı, 311 şahsın çıkarıldığı Adli Mercilerce tutuklandığı, 136 şahsın ise Adli Kontrol Şartıyla serbest bırakıldığı belirtildi.
Evden hırsızlık olaylarının 2022 yılında 2021 yılına oranla yüzde 18,8 azalışla ülke ortalaması (yüzde 2,3) göstererek, Malatya'nın ülke sıralamasında azalış oranında ilk 10'uncu sırada yer aldığı kaydedilen açıklamada, oto ve otodan hırsızlık olaylarının 2022 yılında 2021 yılına oranla yüzde 11,3 azaldığı, evden hırsızlık olaylarında 2022 yılında yüzde 76,5, İşyerinden hırsızlık olaylarında ise yüzde 82,4 aydınlatma oranı yakalanarak ülke ortalamasının üzerinde başarı sağlandığına dikkat çekildi. (İLKHA)