• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Uzmanlar: Öğrenciler tatili tatil olarak değerlendirmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

12 Eylül'de başlayan 2021-2022 eğitim ve öğretim sezonunun ilk yarısı, cuma günü sona eriyor. Ülke genelinde milyonlarca öğrenci karne heyecanı yaşayacak.

2022-2023 eğitim öğretim yılı birinci dönemi, cuma günü sona erecek. Yarıyıl tatili 23 Ocak Pazartesi başlayıp 3 Şubat Cuma günü tamamlanacak.

Sınav öğrencilerinin tatilde planlı ve programlı bir şekilde ders çalışması gerektiğini söyleyen ÖĞ-DER Şanlıurfa Şube Başkanı Yunus Yeğin, yine tatilde kitap okumanın akademik başarıda faydalı olacağını vurguladı.

Yeğin, düşük notlu karne getiren çocukların rencide edilmeden değerlendirme yapılabileceğini ifade etti.

 "Öğrencilerimizin tatili tatil olarak değerlendirmesini istiyoruz"

Sınava girecek öğrencilerin tatili planlı ve programlı çalışmasını tavsiye eden Yeğin, "Sömestr tatili adı üzerinde bir tatildir. Öğrenci ve öğretmenlerin yoğun bir 4 ayın sonunda verilen ara dinlenmedir. Avrupa ülkelerinde bu daha farklıdır. Ülkemizde biraz değiştirildi. 2 aydan sonra birer haftalık tatiller oluşturuldu. 15 günlük bir süredir. Çok özel bir durum olmaması halinde Sömestr tatilini tatil olarak değerlendirilmesini öneriyoruz. Sınava girecek öğrencileri özel durum sayabiliriz. Sınava girecek öğrencilerimiz, için sömestr tatilini planlı ve programlı bir şekilde abartmadan ve yoğun bir şekilde olmamak kaydıyla derslerini pekiştirmek amaçlı geçirebilirler. Genel olarak öğrencilerimizin tatili tatil olarak değerlendirmesini istiyoruz." dedi.

"Çok kitap okuyan bir toplum değiliz"

Tatilde kitap okuma alışkanlığının kazanılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Yeğin, "Kitap okumayı akademik gelişimin önemli ayaklarından birisi olarak görüyoruz. Toplum olarak çok kitap okuyan bir toplum değiliz. Kitap okuma alışkanlığının kazanılması adına hem sömestr hem kısa tatilleri hem de hafta sonu tatillerini; hem anne babaların hem öğretmenlerin hem de öğrencilerimizin kitap okumanın özendirilmesi adına planlamaların mutlaka olması gerekir." şeklinde konuştu.

"Güven ilişkisinin mutlaka korunması gerekir"

Ebeveynlerin düşük notlu karne getiren öğrencileri rencide etmemesi gerektiğini söyleyen Yeğin, "Çocukların 4 ay boyunca yoğun bir çalışma sonucu bir karneleri olacak. 4 ay boyunca yaptıkları çalışmaların meyvesi gibi düşünebiliriz. Her ne şekilde olursa olsun çok yüksek notlar olabilir ya da istenilen düzeyde notlar olmayabilir. Orta düzeyde veya çok düşük notlar da olabilir. Hiçbir şekilde öğrencileri sorgulamadan, rencide etmeden çocuklarımızın değerlendirmeleri yapılabilir. Özellikle anne baba, öğretmen ve çocuk arasındaki ilişkide, ilişkinin mutlaka güven odaklı yürümesini istiyoruz. Özellikle tatil dönemlerinde anne babaların ve ergen çocukların ve gençlerin güven ilişkisinin mutlaka korunması gerekir." diye konuştu.

"Öğrencilerimizin notları istediğimiz veya istediği düzeyde olmayabilir "

Karnesi iyi gelen çocuğun tatilde ders çalışmamasının riskli olduğuna işaret eden Yeğin, "Karne notları çok iyi gelen bir öğrenciye 'Bu tatili doya doya geçir' denilebilir fakat bu içerisinde risk barındıran bir durumdur. Bütün öğrenciler böyle bir başarıyla yüzleşmemiş olabilirler. Bir kısım öğrencilerimizin notları istediğimiz veya istediği düzeyde olmayabilir. Notları yüksek ve düşük olan öğrenciler için standart, kendi kapasitesine, becerebileceği ve performansını kullanabileceği ölçüler içerisinde kısa tekrarlar, kitap okumalar ya da hiçbir şey yapmadan dinlenme odaklı geçirebilir. Zaten 2 haftalık bir süredir." dedi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir