Din Bir-Sen Diyarbakır İl Şubesi: Taziyelerdeki yemek adeti kaldırılsın
Gelenek haline gelen taziye yemeklerinin haram olduğunu belirten Diyarbakır Din Bir-Sen Şube Başkanı Mevlüt Yıldız, yaygınlaşan taziye yemekleri kültürünün kaldırılması gerektiğini söyledi.
Son yıllarda büyük bir külfet haline gelen taziye yemekleri, taziye sahiplerini mağdur etmeye devam ediyor. Yakını vefat ettiği için büyük bir acı ve meşguliyet içinde bulunan ve çoğu kez haftalarca hastane kapılarında perişan olan taziye sahipleri, günler süren taziye yemekleri geleneğiyle daha bir mağdur oluyor ve ciddi külfet altına giriyor. Bu durumun taziye sahibini de büyük oranda mağdur ediyor.
Taziye yemeklerinin gelen ziyaretçilere verilmemesinin altını çizen Yıldız, valilik, kaymakamlık ve müftülüklerin bu konuda girişimlerde bulunmaları gerektiğini vurguladı.
Eskiden taziye yemekleri verilmediğini hatırlatan Yıldız, "Akrabaları, komşuları veya dostları aileye yardımda bulunuyorlardı. Maalesef şu an öyle bir durum oluşmuş ki kişinin yakını öldüğü andan itibaren kendi derdine düşüyor. Acaba ben yemek parasını nereden getireyim, nasıl yapacağım. Çoğu insanlar bunun derdine düşüyor. Bunun fıkhi boyutu gerçekten haramdır. Bu yemeğin verilmemesi gerekir ya da yakınları tarafından desteklenmesi gerekiyor. Yıllar önce valilik tarafından Diyarbakır'da bir komisyon kurduk. Fıkhi ve insani boyutunu insanlara anlattık, her taziye evlerine yemek verilmemesi levhalarını astık. Halen de o levhalar asılıdır ama maalesef insanlarımız huyundan vazgeçmiyor. Öyle fakir ve fukara var ki borç edip ödeyemiyor. Zengin olanlar verdiği zaman fakirler vermese çok sıkıntılı bir durum oluşuyor. Bu tür yerlerde imamlarımıza da iş düşüyor." şeklinde konuştu.
"Taziye yemeklerinden dolayı öyle bir durum oluşmuş ki kişinin yakını öldüğü andan itibaren kendi derdine düşüyor"
Yıldız, "Valilik ve kaymakamlıklar tarafından desteklenirse çok iyi olur diye düşünüyorum. Çünkü resmi olarak yemek yasağı gelirse belki vazgeçilir. Müftülüklerde taziye yemeğinin haram olduğunu ve verilmemesi gerektiğini bir hutbe hazırlayarak anlatılması gerekiyor. Yemek vakitlerinde insanlarımız gitmese daha iyi olur. Köyümüzde, yemek vaktinde gelen misafirler olursa herkes birkaç kişiyi kendi evine götürüyor. Böylelikle taziye yemeğini kaldırdık. Bu da ayrı bir çözümdür ama tamamıyla kökten kaldırılırsa çok iyi olur." ifadelerini kullandı. (İLKHA)