• DOLAR 32.366
  • EURO 34.676
  • ALTIN 2389.877
  • ...
Köylüler tarlalarına zarar veren domuz sürülerine karşı yetkililerden yardım bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

HÜDA PAR Palu İlçe Başkanı İbrahim Güngören ve beraberindeki heyet ziyaret ettikleri köylerde, domuz sürülerinin tarlalara zarar verdiğini söyleyen köy sakinlerinin sorunun halledilmesi için yetkililere seslendi.

HÜDA PAR Palu İlçe Başkanı İbrahim Güngören ve beraberindeki heyet Örgülü (Kevank) ve Yeşilbayır (Vank) köylerini ziyaret etti.

Ziyarette, vatandaşların domuz sürülerinin tarlalara büyük zararlar verdiğini belirten Güngören, köylülerin yetkililerden yardım beklediklerini aktardı.

Örgülü köy sakinlerinden Burhan Yalçın, Feyzi Yılmaz ve Timur Özgünoğlu, tarlalarda ekim yaparak çabaladıklarını ancak domuzların sürü halinde bu ekinleri yiyerek tarlalara zarar verdiğini ve tüm emeklerini heba ettiklerini belirterek yetkililerden yardım istedi.

"Domuzlarla baş edemiyorum"

Yeşilbayır köyünden Zülfü Göver, 5-6 yıldır domuz sürülerinin köy çevresinde çoğaldığını, bu yıl ise artış göstererek 30'arlı, 40'arlı halde dolaştıklarını ve girmedikleri tarla bırakmadıklarını belirtti.

Göver sözlerine şu şekilde devam etti:

"Ben arklardan su salarak bahçeyi suluyorum. Diğer gün gittiğim zaman sanki bahçede traktörle çift sürülmüş. Biz domuzlardan çok zarar görüyoruz. Devlet bu işe bir çözüm bulmalıdır. Av mevsiminde avcılar domuz sorununu çözebilir ve bu sorun ortadan kalkmış olur. Üzüm zamanı ben kendi bağımın içerisine akşamları 10 adet yan-sön lamba koyuyorum. Yine baş edemedim. Bu defa radyo koydum ama yine de bağın etrafına zarar verdiler. Bu durum sadece bizim köyde değil çevre köylerde de vardır." dedi.

Göver, yetkililerin bu sorunu bir an önce çözmelerini istedi.

"Tüm emeğimiz bir gecede heba oluyor"

Yeşilbayır köyünden İbrahim Göver, sebze fidesi ektiklerini ama diğer gün gittikleri zaman sanki pullukla sürülmüş gibi domuz sürülerinin tarlaya zarar verip talan ettiğini ve emeklerinin heba edildiğini belirtti.

Sözlerinin devamında İbrahim Göver, "Sebzeyi yetiştiriyorsun tam verim alacakken bir gün sabah gidiyorsun bakıyorsun ki komple yok etmişler. Domuz necis olduğu için sürüldüğü ve zarar vermediği ekinler de yenilmiyor. Kendi şahsım olarak bağıma bahar ayından beri o kadar emek verdim. İki kere üzüm toplamaya gittim ama maalesef domuzlar hiçe çıkarmışlar. Bir salkım dahi evime götüremedim. Yetkililerin bu işi çözmelerini ve bize destek olmalarını istiyoruz." dedi.

"Milli Parklar Müdürlüğü, Avcılar Kulübü ile birlikte bu işe bir çözüm bulsun"

Köylülerin sorunları dinleyen HÜDA PAR Palu İlçe Başkanı İbrahim Güngören, yetkililerin bu konuya acil bir çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.

Güngören, "Domuzların tarlalara verdiği zarardan dolayı köylülerimizden bayağı şikâyet geliyor. Köylülerimiz domuz konusunda bayağı mustariptirler. Yapılan emekler boşa çıkıyor. Her iki köyü de dinledik. Yetiştirdikleri ürünler, mahsul zamanı gelince bir gecede heba olup gidiyor. Çapasından, külbesinden tut fidanını yetiştirmesine kadar köylüler emek veriyor, tam yemeye gelince domuzlar bir anda yok edip gidiyor. Vatandaşın emeği hep boşa gidiyor. Yetkililer vatandaşın şikayetini dinlesinler. Biran evvel buna bir çözüm bulsunlar. Milli Parklar ve Avcılar Kulübü ile birlikte bu işe bir çözüm getirsinler." dedi. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir