Erken emeklilik beyni de 'emekli' ediyor
Erken emekliliğin beyin üzerindeki etkisi incelendi. Araştırmacıların bulgularına göre bu plan kapsamında emekli olan kişilerin hafıza ve diğer bilişsel yeteneklerinde yaklaşık 4 yıl içinde gerileme gözlemlendi.
Dezavantajları da var
Bilim insanları, emeklilik planlarının yaşlılıkta bilişsel işlevi nasıl etkilediğini daha iyi anlamak istiyor (Pixabay)
Son dönemde birçok farklı ülkede erken emeklilik taleplerinde artış görülüyor. Ancak bazı bilim insanları, erken emekliliğin de avantajları kadar dezavantajları olduğu görüşünde.
ABD'deki Binghamton Üniversitesi'nde yapılan araştırma, erken emekliliğin yaşlılarda bilişsel gerilemeyi hızlandırabileceğini gösterdi.
Bu da erken emekli olan bireylerin zihinlerini "keskin tutmanın" yolunu bulması gerektiğini düşündürüyor.
Bilişsel yeteneklerde gerileme
Araştırmacıların bulgularına göre bu plan kapsamında emekli olan kişilerin hafıza ve diğer bilişsel yeteneklerinde yaklaşık 4 yıl içinde gerileme gözlemlendi.
Hesaplamalar, bu gerilemenin tahminen yüzde 1,7 civarında olduğunu gösterdi.
Çalışmanın ortak yazarı Plamen Nikolov, "NRPS'yi uygulayan bölgelerdeki bireyler, bu planın sunulmadığı bölgelerde yaşayan bireylere göre bilişsel testlerde önemli ölçüde daha düşük puan alıyor" dedi.
Öte yandan bu araştırma, yaşlı nüfuslarda yoksulluğun azaltılmasına yönelik çabalara karşı çıkmıyor.
Araştırmacılar, yoksullukla ilişkili sağlık risklerinin olası herhangi bir bilişsel gerilemeden çok daha ağır bastığını vurguluyor.
Ekibe göre bulgular, erken emekliye ayrılan kişilerin yaşlılıkta bilişsel gerileme yaşamaması için gönüllülüğü ve sosyal katılımı teşvik eden sağlık planlarına yönelik ihtiyacı vurguluyor.