• DOLAR 32.575
  • EURO 35
  • ALTIN 2449.144
  • ...

DİYARBAKIR - Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğünden alınan verilere göre, Ticari süt işletmelerince Mayıs ayında 768 bin 737 ton inek sütü toplandı.

 

Toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 azaldı.

 

Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 109 bin 865 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 azalış gösterdi. İnek peyniri üretimi 53 bin 626 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 5 bin 150 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 arttı.

 

Yoğurt üretimi 97 bin 910 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 artış, ayran üretimi ise 53 bin 356 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artış gösterdi.

 

Ayrıca kaymak üretimi 2 bin 912 ton, koyulaştırılmış (konsantre) süt üretimi 471 ton, tam yağlı, yarım yağlı süt tozu ve kaymak tozu üretimi 4 bin 23 ton, yağsız süt tozu üretimi 4 bin 582 ton, tereyağı üretimi ise 3 bin 696 ton olarak gerçekleşti. (M.Sait Adiyaman - İLKHA)