Kuraklık çiftçiyi vurdu!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) yayınladığı üç aylık kuraklık haritası eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında Türkiye’nin farklı yerlerinde kuraklık yaşandığını gösteriyor.
Marmara, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kuraklık düzeyinin olağanüstü ve şiddetli kuraklık düzeyinde olduğu görülüyor.
Türkiye Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, önümüzdeki aylarda beklenen yağışın gelmemesi durumunda tarımsal faaliyetlerin ciddi şekilde zarar göreceğini belirtmişti.
Euronews'in haberine göre, Türkiye’nin kışlık sebze ve meyve ihtiyacının önemli kısmının karşılandığı Akdeniz kıyıları ve özellikle Çukurova yöresi de şiddetli kuraklıktan etkilenen yerler arasında.
Çukurova’da çiftçilerin sebzeleri kış ayları başından itibaren sulamak zorunda kalırken; buğday, arpa, yulaf gibi hububat ekili alanlarda da sulanmaya başlaması dikkat çekiyor.
Yeşil sebze tarımı yapan Baha Bozdoğanoğulları, 25 yıldır çiftçilik yaptığını belirterek, ocak ayı ortasında sulama yapmanın görülmemiş bir şey olduğunu ifade ediyor.
Barajlardan sınırlı gün ve saatlerde kanallara verilen su ile vahşi sulama yapmak zorunda kaldığını anlatan Bozdoğanoğulları, “Sonbaharın başlangıcında birkaç defa yağmur gördük. Kış aylarının başlamasıyla hiç yağmur yağmadı. Yeşeren ürünleri sulamazsak emeğimizde, yaptığımız masraflarda yol olup gidecek. Kuraklık bize kış ortasında sulama yapmak zorunda bırakıyor.” diye konuştu.
Buğday ve arpa üreticisi Fatih Uyutmaz da, kuraklığa en dayanıklı ürünlerin başında bulunan buğday ve arpa ekili alanlarını sulamaya başladıklarını kaydediyor.
Mısır ve ayçiçeği ziraatı yapan Serhan Talan ise mısır, soya ve ayçiçeği gibi yağlık tohumların ekimi için önümüzdeki bir kaç ay yağışların çok önemli olduğunu belirtiyor.