Almanya, ilk özel yüzer LNG terminalini açtı
Enerji krizinde sanayinin çarklarının dönmesi için çabalayan Almanya'nın ilk özel yüzer sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminali ticari operasyonlara resmi olarak başladı.
Almanya'nın Baltık Denizi kıyısındaki Lubmin bölgesinde ilk özel sektör tarafından finanse edilen yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU), Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti Başbakanı Manuela Schwesig ile Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı Parlamento Sekreteri Michael Kellner’in katılımıyla hizmete açıldı.
Scholz, açılışta, "Bu kışı atlatıyoruz. Gaz arzı kesintiye uğramadı ve Almanya'nın her yerinde, birçok kişinin uzun süredir arzda endişelenmesinden farklı olarak gaz tedarikini sağlayabiliyoruz." ifadesini kullandı.
Alman hükümetinin, enerji arzını güvence altına almak için yoğun çabalarına ve küresel piyasalarda doğal gaz fiyatlarının düştüğüne işaret eden Scholz, "Almanya'da da bir ekonomik kriz gerçekleşmedi." dedi.
Gaz tedarik güvenliği Almanya'nın en önemli siyasi önceliklerinden biri
Bölgede Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin endişeler enerji kaynakları üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, Alman hükümeti, bu kış sanayinin çarklarının dönmesi, ışıkların açık, evlerin sıcak kalmasını sağlamak için çabalıyor.
İlk özel sektör LNG terminalinin bugün açılması, Almanya'nın alternatif doğal gaz kaynakları bulma planlarında bir kilometre taşı olarak değerlendirildi.
Yerel yönetimlerden onay alması 3 hafta geciken Lubmin yüzer LNG terminali, "yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi" adı verilen özel donanımlı "NEPTUNE" isimli bir gemiyi içeriyor.
LNG ithalat terminali olarak hizmet verecek olan yeni tesis, Almanya’nın doğal gaz talebinin yaklaşık yüzde 5'ini karşılamaya yetecek kadar yıllık 5 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğal gazı gaz haline dönüştürme kapasitesine sahip bulunuyor.
Yüzer terminalin, Almanya'nın Rusya'dan tedarik eksikliğinden kaynaklanan gaz arzındaki boşluğu kapatmaya yardımcı olması amaçlanıyor.