• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Acar: Ücretli öğretmenlere tek çözüm kadrolu istihdamdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Millî Eğitim Bakanlığı, öğretmen kadrosunda açık bulunması halinde ücret karşılığı sözleşme imzalayarak öğretmenleri bir eğitim öğretim yılını kapsayacak şekilde geçici olarak işe alıyor.

Kamuda çalışan yaklaşık 500 bin sözleşmeli personelin beklediği, sözleşmelilere kadro düzenlemesi teklifi geçtiğimiz günlerde TBMM'ye sunulmuştu.

2022-2023 eğitim-öğretim yılında Türkiye genelinde 91 bin, ücretli öğretmenin çalıştığı tahmin ediliyor.

Eğitim Bir-Sen (EBS) Bursa Şube Başkanı Ramazan Acar, konuyla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

"Çok ciddi eksiklikleri var"

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun çıktığı dönemlerde yetkili sendika olarak kapsayıcı olan 92 maddelik bir yasa teklifi sunduklarını ifade eden Acar, "Öğretenin nasıl yetiştirileceği, öğretmen istihdamının nasıl sağlanacağı ve emekliliğe dair bütün hakları barındıracak şekilde özlük hakları kapsayan bir süreç olması gerektiğini söylemiştik. Maalesef 13 maddelik bir yasalaşma süreci başladı. Çok ciddi eksiklikleri var. En başta istihdam biçimi olarak 4A kadrolu olarak istihdamı esas olarak gerekirken maalesef ikinci bir istihdam olan 2016 yılından uygulanan 4B sözleşmeli uygulama var. 3+1 süreli sözleşme diye ifade edilen istihdamdır. Önümüzdeki günlerde onların şu ana kadar olan kısmı kadroya geçilecek ama yeni süreçte yine 3+1 sözleşmeli istihdamın devam edeceği noktasında bizim endişelerimiz vardır. Tek istihdam tipi olan 4A'yı seçmek ve tercih etmek gerektiğini hükümet yetkilileriyle defalarca paylaştık." dedi.

"Eğitim sendikası olarak sorun bizleri ciddi manada üzmektedir"

Acar, "Askere giden, doğum iznine ayrılan, aylık iznine çıkan ve uzun süreli sağlık tedavi vesilesiyle derse devam edemeyen meslektaşlarımız var. Onlar yerine ek ders ücreti karşılığında derse giren veya halk arasında tabir edilen ücretli öğretmenlik diye bilinen maalesef asgari ücretin altında, sigortası tam ödenmeyen bir çeşit emek sömürüsünün resmi adı olarak adlandırılanlar var. Öğretmen odalarında boynu bükük gariban ya da çaresizlikten dolayı çalışmak zorunda kalmış meslektaşlarımızı görmek cidden bir eğitim sendikasının Bursa'daki yetkilisi olarak bizleri ciddi manada üzmektedir. Tek çözüm yolunun kadrolu istihdamla beraber ihtiyaca binaen olması hasebiyle olabileceğini ama şartlarının çok iyileştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz." diye belirtti.

"Kesin çözüm kadrolu istihdamdır"

Asgari ücretin altında çalıştırılan meslektaşlarımızın bir meslek onuruyla çalıştığını söyleyen Acar, "Diğer meslektaşlarına karşı ciddi manada bir eziklik yaşamasına sebebiyet vermesi hasebiyle sonlandırılması gerektiğini yetkide hükümetin ve yetkililerin elinde olduğunun bilincindeyiz. Asgari ücretin altına çalıştırılmaması sigortasının tam ödenmesi, kendisi gibi derse giren diğer kadrolu meslektaşlarının faydalandığı ek ders ücreti nöbet ücreti ve beletmenlik ücreti gibi değişik vesilelerle bu kardeşlerimize kurs ücretiyle desteklenmesi gerekir. Kesin çözüm kadrolu istihdamdır. Özel sektör bundan istifade ederek meslektaşlarımıza alt limitten ücret verme gibi hak ve bir uygulamaya gidiyorlar." diye konuştu. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir