• DOLAR 34.637
  • EURO 36.501
  • ALTIN 2931.411
  • ...
Güngören Bilim Merkezi açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bilim ve teknoloji altyapısını güçlendirmek adına her gün yeni yatırımlar yaptıklarını kaydeden Varank, “Özel sektörde Ar-Ge kültürünü geliştirmek için işletmelerin kendi bünyelerinde kurdukları Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerini destekliyoruz. Ar-Ge ve Tasarım Merkezine sahip işletmelerimizin sayısı bin 600’e yaklaştı. Girişimcilere her türlü özgün fikri ticarileştirebilecekleri uygun ortamı hazırlayan Teknoparklarımızın sayısı 97’ye ulaştı. Geleceğin teknolojilerine yönelik derin bilimsel araştırmaların yapıldığı Öncül Ar-Ge Laboratuvarlarının sayısı her geçen gün artıyor. Bu laboratuvarlarda 6G’den otonom sürüşe, katmanlı imalat teknolojilerinden ileri malzemelere kadar çok önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor.” dedi.

TÜBİTAK’ın Araştırma Enstitülerinde, kritik teknolojilerin yerlileştirilmesine yönelik Ar-Ge faaliyetlerinin son sürat devam ettiğini belirten Varank, şöyle devam etti:

“Bu gayretin neticeleri istatistiklere de yansımış durumda. Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının son 20 yılda binde beşten yüzde 1,13’e yükseldiğini görüyoruz. Tam-zaman eşdeğer Ar-Ge çalışanı sayısı 20 senede 29 binden 222 bine yükseldi. Bu manada en büyük sermayemiz olan insan kaynağımızın niteliğini ve niceliğini artırmak; özellikle evlatlarımızı birer bilim ve teknoloji aşığı olarak yetiştirmek için yeni nesil çözümlere imza atıyoruz. Deneyap Teknoloji Atölyeleri bunlardan bir tanesi. 81 ilimizdeki 100 Deneyap Teknoloji Atölyesindeki çocuklarımız yapay zekadan nesnelerin internetine, tasarımdan robotiğe kadar çok geniş bir yelpazede proje geliştirmeyi öğreniyor.”

TEKNOFEST’te düzenledikleri yarışmaların gençleri geleceğin teknolojilerine hazırladığını ifade eden Varank, “Takımlar halinde yarışmalara katılan gençler bio-teknoloji, çip tasarımı, dikey inişli roket, karma sürü robotlar gibi alanlarda özgün projeler geliştiriyor. Gençlerin teknolojiye olan ilgisini artırmak için son dönemde güzel etkinlikler yaptık. Gençlerimizi bilim insanı ve araştırmacı olmaya; bilim yapmaya özendiren faaliyetlerimiz bunlarla sınırlı değil. Bu sene üç lise öğrencisi kızımızı TÜBİTAK aracılığıyla Antarktika’ya göndereceğiz. Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda birinci olan bu öğrencilerimiz 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyetine katılarak projelerini kutuplarda test etme imkanını elde edecek.” dedi.

Bilim merkezlerine yönelik Bakanlık olarak iki tür desteklerinin olduğunu vurgulayan Varank, şunları söyledi:

“Bunlardan bir tanesi nüfus olarak potansiyeli yüksek şehirlerimizde büyük ölçekli bilim merkezlerinin kurulması. Paydaş kurumlar tarafından bina ve altyapı, idari işler ve işletme giderleri karşılanırken, TÜBİTAK tarafından sergiler, eğitim atölyeleri ve planetaryum gibi kısımlara destek veriliyor. Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Elazığ ve Antalya Kepez’de bilim merkezi projeleri tamamlandı. 8 ilimizde daha devam ediyor.

İkinci desteğimizse ilçelerimizin atölye ağırlıklı küçük ölçekli bilim merkezlerinin desteklenmesi. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu güzel esere TÜBİTAK eliyle yaklaşık 4 milyon lira destek sağladık. Güngören Belediyemiz de burayı hem inşa etmek hem de işletmek için 25 milyon liraya yakın yatırım yaptı.”

Güngören Bilim Merkezinin 2 bin 500 metrekarelik kapalı alanı ile birçok hizmete ev sahipliği yaptığını kaydeden Varank, “Deneyap Teknoloji Atölyesi, Planetaryum ve Uzay Salonu, profesyonel ses kayıt stüdyosu ve farklı grafik tasarım imkanları bu hizmetlerden sadece birkaçı. Buradaki atölyelerde gençlerimiz; matematik, astronomi, havacılık, uzay, doğa bilimleri, robotik, kodlama ve tasarım eğitimleri alacaklar. Ayrıca takım çalışması, bilimsel, akılcı ve eleştirel düşünme gibi farklı yetenekler kazanacaklar. Bizim gündemimiz, bilim, teknoloji ve inovasyon. Bizim gündemimiz: Yetkin insan kaynağı yetiştirmek. Bizim gündemimiz bu ülkeye değer katan eserler bırakmak.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir