• DOLAR 34.549
  • EURO 36.167
  • ALTIN 2979.763
  • ...
35 yıldır baba mesleğini devam ettiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gelişen teknolojiyle birlikte birçok mesleğin kaybolma tehlikesi yaşandığı günümüzde, Adana Tarihi Kazancılar Çarşısı’nda, babadan kalma bıçak bileme mesleğini devam ettiren Levent Bayırlı, mesleği devam ettirecek çırak bulmakta zorlandıklarına dikkat çekti.

“Bu meslek, çok şey kattı bana”

Mesleğini babasının eli altında öğrendiğini söyleyen Bayırlı, “12 yaşından beri, yaklaşık 38 yıldır bıçak bileme işini sürdürüyorum. Daha önce bıçak üretimi el emeği ile idi. Son yıllarda ise fabrikasyon denilen, seri üretim yapılıyor. Elhamdülillah, işlerim çok iyi. Yaptığımız el emeği sayesinde ekmek yiyoruz.” dedi.

Bıçak biletmenin yenisini almaktan çok daha ucuza geldiğini ve mesleki olarak eli altında çalışacak çırak bulmakta zorlandığını kaydeden Bayırlı, “Bir bıçak biletmenin ücreti on TL'dir fakat kaliteli bir bıçağın yenisi yüz Türk lirası civarında. Hastalandığımda bile çalışmak zorundayım, dükkânı kapatamıyorum. Tek başıma çalıştığım için biraz zorlanıyorum, kendime özel bir zaman ayıramıyorum. Tek sıkıntımız bu, yoksa Elhamdülillah, bu meslek çok şey kattı bana. Çocuklarımın her ikisi de üniversitede okuyor, onları büyüttüm bu iş sayesinde.” ifadelerini kullandı.

“Bu mesleği, ileri nesile aktaramıyoruz”

Mesleğini severek yaptığını vurgulayan Bayırlı, “Benim 25-30 yıllık, babamdan kalan müşterilerim var. En büyük sıkıntımız; bu mesleği ileri nesile aktaramıyoruz. Herkes kolay para kazanmak istiyor fakat bizim yaptığımız iş emekle kazanılıyor. Kimse bu mesleği yapmak, bu meslekte çalışmak istemiyor. İki tane çırak getirdim, iki gün sonra işi bıraktılar. Bu nedenle bu işi tek başımıza sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.

Babasının mesleği elli yıl icra ettiğini fakat rahatsızlığı dolayısıyla bırakmak zorunda kaldığını ifade eden Bayırlı, “Mesleğimizde toz problemi olduğu için, çalışan kişinin dikkat etmesi lazım.” diye konuştu.

Budama mesleği ile meşgul olan ve sürekli budama aletlerini bileme için getiren Kenan Gümüş, şunları kaydetti:“El emeği ile yapılan ve bilenen aletlerden budama alanında daha çok verim alıyorum. El emeği bıçkı ve diğer araç gereçlerle çalışırken zevk alıyorum, bileklerim, kollarının ve zihnim daha az yoruluyor.” (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir