• DOLAR 32.37
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2393.82
  • ...
Polonya'nın Almanya'dan savaş tazminatı talebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Arkadiusz Mularczyk, ülkedeki bir radyoya yaptığı açıklamada, Almanya'dan isteyeceklerini duyurduğu 1,3 trilyon dolarlık İkinci Dünya Savaşı tazminatı hakkındaki bir soruya yanıt verdi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Almanların, Polonya ile hesaplaşmadığını belirten Mularczyk, "Uluslararası kamuoyunu bu konuda bilgilendirmek çok önemli. Almanya'dan tazminat almanın birkaç yıllık bir mesele olduğuna inanıyorum." dedi.

Polonya, tazminat konusunu uluslararası arenada aktif olarak tanıtmaya çalışıyor. Son haftalarda, ülkenin Dışişleri Bakanlığı Almanya'dan tazminat almak için Polonya'ya destek talebiyle bir dizi uluslararası kuruluşa (BM, Avrupa Konseyi, UNESCO) ve Avrupa Konseyi, NATO ve AB'ye üye 50 ülkeye başvurdu.

1 Eylül'de Polonya makamları, 1939-1945'te Nazi Almanyasının saldırısı ve Alman işgali sonucunda Polonya'nın uğradığı kayıplara ilişkin ülkenin uzmanları tarafından hazırlanan üç ciltlik bir raporu sundu. Açıklanan toplam miktar 6,2 trilyon PLN (yaklaşık 1,3-1,5 trilyon dolar) idi. 3 Ekim'de Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Almanya'nın tazminat ödemesini talep eden bir nota imzaladı.

Alman hükümeti, 1953'te Polonya'nın tazminatları resmen reddetmesinden bu yana, herhangi bir ödeme için hiçbir neden görmediklerini defalarca belirtti. Varşova, buna karşılık 1953 anlaşmasının SSCB'nin baskısı altında ihlal edilerek imzalandığını ve yalnızca feshedilmiş Alman Demokratik Cumhuriyeti ve yerel analistlere göre egemen bir devlet olmayan Polonya Halk Cumhuriyeti ile ilgili olduğunu iddia ediyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir