• DOLAR 32.73
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2444.953
  • ...
NATO ve AB işbirliği imzaladı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ortak bildiriyi NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, NATO karargahında düzenlenen törenle imzaladı.

Daha önce 2016 ve 2018'de imzalanan bildirilerin temelinde hazırlanan yeni metinde NATO-AB işbirliğinin ortak değerler üzerine kurulu olduğu, bugün Avrupa-Atlantik bölgesinde son yılların en büyük tehdidiyle karşı karşıya olunduğu, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiği belirtildi.

"Rusya'nın savaşı Avrupa'da ve dünyada güvenlik ve istikrarı baltalamaktadır." denilen bildiride, Rusya'nın saldırganlığı en kuvvetli şekilde kınandı.

NATO ve AB, Rusya yönetimine askerlerini Ukrayna'dan derhal çekme çağrısında bulunarak Ukrayna'ya desteğin sarsılmaz olduğu ve süreceği vurgulandı.

Bildiride Çin'e de yer verildi
Otoriter aktörlerin NATO ve AB'nin çıkarlarına sınama oluşturduğu kaydedilen bildiride, "Artan stratejik rekabet döneminde yaşıyoruz. Çin'in artan iddiası ve politikaları ele almamız gereken sınamalar ortaya koyuyor." ifadesi yer aldı.

Bildiride, "Karşılaştığımız güvenlik tehditleri ve sınamalar kapsam ve büyüklük olarak geliştiği için ortaklığımızı uzun vadeli işbirliğimiz temelinde bir sonraki seviyeye taşıyacağız." ifadesine yer verildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir