• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Tekin: Kaliteli muz üretimi pazarlama ile desteklenmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Adana Muz Üreticileri Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Muz Üreticilerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri’ konulu toplantı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapıldı.

Türkiye’de son yıllarda kıyı kesimlerde üretimi yaygınlaşan muz üretiminde kalite ve verim olmasına rağmen pazarlamada eksiklikler olduğu dile getirilerek sektörün, ambalajlama ve pazarlamaya daha çok önem vermesi gerektiği dile getirildi.

Toplantının açılışında konuşan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana genelinde muz üretiminin 8500 dekara, üretim miktarının ise 50 bin tona çıktığını belirterek, Adana’nın Türkiye muz üretiminde üçüncü sırada yer aldığını söyledi.

"Kentimizdeki muz üretim sahalarında kaliteli üretim var"

Geride kalan 5-6 yılda kentte ciddi muz yatırımı yapıldığını ve son yılda sera maliyetleri nedeniyle yatırımların yavaşladığını kaydeden Tekin, "Ülkemizin muz ithalatının azalması ve pazarda varlığının hissedilmesi adına muz üretiminin yaygınlaşması olumlu bir gelişme. Kentimizdeki muz üretim sahalarında kaliteli üretim var. Üreticiler bunun karşılığını alabilmesi için dekara verimi artırmaya ve pazarlamaya daha fazla önem vermeli. Zira biz de ambalajlama ve pazarlamada sorunlar ortadan kalkarsa dünya ile daha fazla rekabet edebiliriz." dedi.

Tekin, Adana’da Muz Üreticileri Birliği’nin kurulmuş olmasının sektörün ortak hareket etmesi açısından önemli olduğunu da belirterek, muzun taze tüketimin yanı sıra mamul ürüne dönüştürülmesine yönelik yatırımların da yapılması gerektiğini kaydetti.

"Tüketiciyi kaliteli ve uygun fiyatlı muzla buluşturmak istiyoruz"

Adana Muz Üreticileri Birliği Başkanı İsmet Çelik ise Dünyada 128 milyon ton, Türkiye’de ise 1 milyon ton yıllık muz üretimi olduğunu belirterek, Adana genelinde muz üretimi yapanları birlik çatısı altında toplanmaya davet etti. Çelik, "Muz yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı yerdeki birlikler muzun pazar fiyatını belirliyor. Biz de Adana olarak üyelerimize muzun pazar fiyatını açıklayacağız. Ürünlerine pazar bulmak, pazara arzı düzenlemek için çalışacağız. Adana muz üretiminde söz sahibi bir durumda. Üreticilerimizi korumak, tüketiciyi kaliteli ve uygun fiyatlı muzla buluşturmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

"İzmir’den Şanlıurfa’ya kadar geniş bir coğrafyada muz tarımı yapılabilmekte"

Muz Uzmanı, Ziraat Yüksek Mühendisi Bünyamin Bozok ise Anadolu topraklarında 1500 yıldır muz yetiştirildiğini belirterek Türkiye’nin kişi başına 12 kilogram olan muz tüketimini artırması gerektiğini kaydetti. Muz üretiminde son 20 yılda yaşananları ‘devrim’ olarak niteleyen Bozok, "İzmir’den Şanlıurfa’ya kadar geniş bir coğrafyada muz tarımı yapılır hale geldi. Sektör kaliteli üretim yapıyor ama bu alanda çalışacak kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. Gerek pazarlama, gerekse kalifiye eleman sorunu çözüldüğünde sektörün önü açık ve dünya ile rekabet edecek durumda." İfadelerini kullandı.

Muz yetiştiriciliğinin fidan seçiminden hastalıklara kadar teknik konularını üreticilere ve toplantıya katılan ziraat mühendislerine anlatan Bozok, kış soğuklarının etkili olduğu yerlerde açıkta yetiştiricilik yapılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Toplantıda Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi Filiz Gökçel Türkaslan da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı hakkında bilgi verdi.

Toplantı, soru cevap faslı ile sona erdi. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir