• DOLAR 34.337
  • EURO 37.584
  • ALTIN 3022.893
  • ...
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doğan: Yanlış tarım politikası dışa bağımlılığı artırıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'de ilk tarımsal eğitim-öğretim faaliyetlerinin 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul’da Mekteb-i Zirai Şahane ile başladığını aktaran Doğan, bu tarihten itibaren 10 Ocak Günü’nü kapsayan hafta ülkede "Tarım Haftası" olarak kutlandığını anımsattı.

1946 yılında çıkarılan Üniversiteler Yasası ve 1948 yılında çıkarılan Üniversiteler Ek Yasası ile Yüksek Ziraat Enstitüsü, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi haline geldiğini belirten Doğan, 1955 yılında Ege, 1957 yılında Atatürk, 1967 yılında Çukurova Ziraat Fakültelerinin açıldığını ve bunları bugün sayıları 47’yi bulan değişik isimlerde diğer ziraat fakültelerinin açılmasının izlediğini kaydetti.

"Yaşanan sorunlar yanlış tarım politikalarından kaynaklanmaktadır"

Son yıllarda, özellikle 2022 yılının gerek meslek alanları gerekse de meslektaşları açısından ciddi sorunların yaşandığı bir yıl olduğunu vurgulayan Doğan, "Yaşanan sorunların kökeni geçmiş yıllardaki yanlış tarım, gıda, eğitim ve istihdam politikalarına dayanmaktadır. Bugün meslek alanımızda ciddi sorunlar yaşamaktayız.

1980’li yıllarda ülkemizde tarımda da uygulanmaya başlanan ve günümüzde de devam eden tarımsal KİT’leri özelleştiren, kamu kurumlarını işlevsizleştiren, tarımsal destekleri azaltan, küçük üreticiyi büyük şirketler karşısında korumasız bırakan, alanı tümüyle özel sektörün insafına terk eden, girdilerde ve ürünlerde dışarıya bağımlılığı artıran tarım politikaları, meslek alanımızda derinleşerek artan ciddi sorunların temel nedenidir." dedi.

"Dışarıya bağımlılık azaltılmalıdır"

Tarımsal sorunlardan kurtulmak ve sorunları azaltmak için üretim ortamı olan verimli tarım arazileri, meralar, arazi kullanım planlaması kapsamında amaç dışı kullanımlara karşı koşulsuz korunması gerektiğini ifade eden Doğan, şunları söyledi:

"Dışarıya bağımlı temel ürünler öncelikli olmak üzere gıda arzı sorunumuzu gidermek için somut yeterli desteklerle yönlendirilen ülke düzeyinde tarımsal üretim planlaması yapılmalıdır. Dışarıya bağımlı temel girdilerde girdi maliyetleri ve dışarıya bağımlılık azaltılmalıdır. Sulama yatırımları artırılmalı, arazi toplulaştırması dahil altyapı hizmetleri tamamlanmalıdır."

"Tarım danışmanlarının mali ve özlük hak sorunları ivedilikle giderilmeli"

Yem sorunu çözülüp hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Doğan, "Gıda tedarik zincirinde çok uluslu şirketler ve zincir marketlerin sırf kâr amacına boyun eğmeyecek şekilde üretici ve tüketici kooperatifleri desteklenmelidir. Bugün asgari ücretin bile altında ücret alan ziraat mühendisleri olan tarım danışmanlarının yıllardır ihmal edilen, görülmeyen, ötelenen mali ve özlük hak sorunları ivedilikle giderilmeli, mühendise yakışır çalışma ortamı oluşturulması gerektiğini belirtmek isterim. Tarımsal girdi bayilerimizin, tarım danışmanlarımızın halen süren mevcut sorunları Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bir an önce çözülmelidir." dedi.(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir