• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Çin'den Almanya'ya "Soğuk Savaş" suçlaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı, ülkenin ekonomik olarak Çin stratejisini değiştirmek için çalışmalar yürütüyor. Almanya'da hükümet, Çin'in ham maddelerine, bataryalarına ve yarı iletkenlerine olan bağımlılığı azaltmak için Çin ile yeni bir ticaret politikası üzerinde çalışıyor.

Bakanlık çalışanlarının hazırladığı taslak raporda, Alman-Çin ilişkilerindeki ekonomik bağımlılığa dikkati çekilerek, Çin'e olan bağımlılığın azaltılması ve tedarik yollarının genişletilmesine yer veriliyor.

Çin'in Berlin Büyükelçisi Wu Ken, Almanya'nın Çin'e karşı daha sert strateji değişikliği planının, dünyanın ikinci ve dördüncü büyük ekonomileri arasındaki iş birliğini tehlikeye atabilecek bir “Soğuk Savaş” zihniyetini yansıttığını belirtti.

Söz konusu strateji değişikliğinin “çok endişe” verici olduğunu belirten Wu, bunun Almanya ile Çin'in ortak çıkarlarına hizmet etmeyeceğini vurguladı.

Wu, Almanya’nın söz konusu taslak raporunun Berlin ile Pekin arasındaki rekabeti ve meydan okumaları gerçekle hiçbir ilgisi olmayacak şekilde abarttığını ifade ederek, “Gelecekte iş birliği için belirli değerlerin ve insan haklarının ön koşul olacağını da duyuyorum…. Ayrıca, en azından taslağa göre Almanya, Çin politikasını gelecekte ABD gibi benzer düşünen müttefiklerle daha yakın bir şekilde koordine etmek istiyor. Bu, Alman hükümetinin bağımsızlığını kaybettiğini ve bunun yerine Çin politikası meselelerinde tamamen ABD'yi takip ettiğini gösteriyor." dedi.

Çin'in Berlin Büyükelçisi Wu, Almanya’nın yeni Çin stratejisinde Alman şirketlerinin Çin’deki yatırımları konusunda bilgi paylaşımı ve stres testi planı konusunda ise, “Bunu yaparken, Alman hükümeti nihayetinde kendi kendisiyle çelişiyor... Bana göre bu, şüpheli bir şekilde Soğuk Savaş zihniyetini yansıtıyor." ifadelerine yer verdi.

Başta ABD, Kanada ve Avustralya olmak üzere Batılı ülkeler, ekonomisini ve etkisini genişleten Çin karşısında daha sert tutum sergilemeye başlarken, Almanya'nın, ticari ilişkilerini politikadan önde tutarak buna yanaşmadığı gözleniyor.

Çin'in Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dahil olmak üzere, altyapı ve teknoloji gibi kritik sektörlerde de yatırım ve satın alma yoluyla Avrupa'da etkinliğini artırması, kamuoyunda uzun süredir tartışma konusu oluyor.

Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'nın Çin ile ekonomik ilişkilerinin siyasi ilişkiler üzerinde belirleyici bir rol oynaması da kıtada eleştirilere neden oluyor. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir