• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
GİBTÜ ve GAÜN öğrencileri Sahn-ı Seman Medresesi'ndeki hocalardan ders alabilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) İslami İlimler Fakültesi ve Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi'nde okuyan öğrenciler İlim Yayma Cemiyeti Sahn-ı Seman Eğitim ve Araştırma Merkezi'ndeki hocalardan ilahiyat alanında ders alma imkânına sahip olacak.

İlim Yayma Cemiyeti, dönemin üst düzey en önemli eğitimini veren Sahn-ı Seman Medresesini bu yıl üniversite öğrencileri için eğitim hayatına sundu. 

Medrese, sosyal/beşerî bölümler ile ilahiyat/İslami ilimler fakültelerine 2022-2023 eğitim-öğretim yılında başlayan öğrencilere yönelik çok yönlü eğitim programı ile Sahn-ı Seman Medresesi binalarında olacak. Medrese ile İslam ilim geleneğinin klasikleri gerçek anlamda öğretilecek.

İlim Yayma Cemiyeti Gaziantep Şubesi'nde yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ya da GİBTÜ İslami İlimler Fakültesi'nde okuyorsanız ve Türkiye'de ilahiyat alanında önemli hocalardan dersler almak istiyorsanız merkezi İstanbul Fatih'te bulunan İlim Yayma Cemiyeti Sahn-ı Seman Eğitim ve Araştırma Merkezi'nin bu programına kayıt olabilir ve hem yüz yüze hem de uzaktan gerçekleştirilecek derslerde akademik başarınızı ilerletme hususunda önemli bir fırsat yakalayabilirsiniz."

Sahn-ı Seman Medresesinin tarihi

Fatih Camii'nin iki yanında sıralanan dörderden sekiz adet olmak üzere inşa edilen "yüksek ihtisas" medreselerine "Semâniye" (sekizli) veya "Sahn", yahut her iki ismin terkip halinde kullanılmasından oluşan "Sahn-ı Semân" adları verildi.

Sahn-ı Seman, Fatih Sultan Mehmed‎'in İstanbul'u fethinden sonra kurduğu eğitim kurumları arasında en üst düzeyde eğitim veren yüksek öğrenim kurumudur.

Sahn-ı Seman'da; Kur'an, hadis, kelam, fıkıh, tefsir gibi dinî yani naklî bilimlerde ve fizik, kimya, matematik, astronomi gibi aklî bilimlerde dersler verilirdi.

Fatih Külliyesi içerisinde yer alan Sahn-ı Seman, külliye bütünlüğü içerisinde yapılmıştır. İnşaatı 1462 ile 1470 yılları arasında sürmüştür.

Sahn-ı Seman, İstanbul'un ilk yükseköğretim kurumudur. Sahn-ı Seman medreseleri Fatih Külliyesi içindeki en yüksek düzeyli medresedir. Sahn-ı Seman'ın eğitim müfredatının hazırlayıcılarından biri de çağın önemli bilim insanlarından Ali Kuşçu'dur.

Sekiz bölümden oluşan bir medrese olduğu için bu ad verilmiştir. Her bölümde 19 oda bulunur, bu bölümlerde en fazla iki çocuk kalırdı. Sahn-ı Seman Medresesi, şekil bakımından günümüzdeki camileri andırıyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir