Seçim hazırlıkları başladı!
Siyasi partiler, 2023 seçimleri için hem yürütülecek kampanyayla ilgili hem de hangi illerde ortak liste çıkarılacağına yönelik yoğun bir hazırlık dönemine girdi.
Seçimlerin mayıs ayı içinde yapılmasına yönelik ihtimaller artıyor. Millet İttifakı ortaklarının 6 Nisan’dan sonra yapılacak bir seçime destek vermeyeceklerini açıklamalarından sonra, seçimlerin öne alınması kararının Cumhurbaşkanı tarafından alınacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Seçimlerde ittifak yapacak siyasi partilerde özellikle hangi illerde ortak milletvekili listesi çıkarılacağı konusunda simülasyonlar yapılıyor. 2023’te uygulanacak yeni seçim yasası ile küçük partilerin, ittifak yaptıkları büyük partilere ‘Sırtını dayayarak’ milletvekili çıkarmasının önüne geçiliyor.
2018 seçimlerinde uygulanan sistemde, milletvekili sayısı, ittifakın toplam oyunun, partilerin bir seçim çevresinde aldığı oylara bölünmesi ile hesaplanıyordu. Bu yöntem ile millet ittifakı cephesinin, ‘artık oylar’ sebebiyle 20’nin üzerinde milletvekili çıkardığı tespit edilmişti. Bu seçimlerde uygulanacak yeni sistem ise, ittifakın yüzde 7 barajı geçmesi şartıyla partilerin, bir seçim çevresinde aldıkları oy oranına göre milletvekili çıkarmasını öngörüyor. Yeni sistem ittifak içinde olsalar bile küçük partilerin tek başına milletvekili çıkarmasını zorlaştırdığı için, bu durumdaki partilerin adaylarının büyük bir partinin listesinden seçime girmesini zorluyor.
İYİ PARTİ VE CHP LİSTESİNDEN GİRECEK PARTİLER
Bu sebeple özellikle DEVA, SP, Gelecek ve DP’nin adaylarının seçimlerde İyi Parti ve CHP listelerinden seçime girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu partilerin 41 şehirde kendi amblemleri ile seçime gireceği, 40 şehirde ise büyük partilerin amblemi altında seçimi yürütecekleri belirtiliyor.
10-15 ŞEHİRDE ORTAK MİLLETVEKİLİ LİSTESİ
Cumhur İttifakı cephesinde de AK Parti ve MHP’nin 10-15 şehirde ortak milletvekili listesi ile seçime girebileceği belirtiliyor. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli’nin bu konuda bir karara varmaları bekleniyor. Özellikle belli şehirlerde ortak liste çıkarmaları durumunda elde edilecek milletvekili sayısı konusunda simülasyonlar yapılacak. Bu yolla Cumhur İttifakı’nın daha fazla milletvekili çıkarması öngörülüyorsa, o seçim bölgelerine yönelik ortak liste çıkarılması gündeme gelebilecek.
Öte yandan Milletvekili Seçimi Kanunu gereğince ittifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin, seçimin başlangıç tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde, genel başkanların imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kuruluna teslim etmesi gerekiyor. İttifak protokolünde; ittifak unvanı ve kanunlara aykırı olmayan diğer hususlara yer verilebiliyor.
TÜRKİYE GAZETESİ