• DOLAR 34.312
  • EURO 37.22
  • ALTIN 3018.549
  • ...
Müftü Yıldırım'dan Hac kayıtları ile ilgili önemli uyarılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pandemi döneminde ara verilen ve geçen sene kısıtlı sayıda yapılan İslam'ın 5 şartından biri olan Hac İbadetinin 2023 yılı ön kayıtları başladı.

Malatya İl Müftüsü Şahin Yıldırım, ilk kayıt yapacak hacı adaylarının kayıtlarını nasıl ve nereden yapacakları, daha önce kayıt yapan hacı adaylarının nelere dikkat etmeleri gerektiği ve hacca giderken hac ibadetinin nasıl ifa edileceği ile ilgili İLKHA Muhabirinin sorularını yanıtladı.

"Yüce Mevlam Kur'an-ı Kerim'in birçok ayetinde, İmkânı bulunan, yoluna güç yetirebilen Müslümanları Allah'ın evi olan mekâna Hac ibadeti için davet etmektedir"

Müftü Yıldırım, "Yüce Mevlam Kur'an-ı Kerim'in birçok ayetinde, İmkânı bulunan, yoluna güç yetirebilen Müslümanları Allah'ın evi olan mekâna Hac ibadeti için davet etmektedir. Hac, belli bir zamanda belli mekânda durmayı ifade eder. Hac aylarına denk zaman diliminde hacca giden kardeşlerimizin, belli bir zamanda Arefe günü Arafat vakfesini yapmak üzere Arafat'ta bir araya gelerek ve bunun yanında Kâbe'nin etrafında tavaf etmek suretiyle hac ibadetlerini yerine getirmiş oldukları, Muzdelife de vakfe yaptıkları, Mina'da şeytan taşladıkları ve ardından kurbanlarını kestikleri bir ibadetin özünü ifade etmektedir. Hacı adayı kardeşlerimizin gönüllerinde olan bu ibadeti tam anlamıyla yerine getirmek üzere rehberlik görevi ve irşat hizmetleri Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından yürütülmektedir." dedi.

"Kayıtlar 5 ile 26 Ocak tarihleri arasında e-Devlet üzerinden yapılacak"

Müslümanların özlemle beklediği ve dilleri, renkleri, ırkları farklı milyonlarca Müslümanın, ümmet olma bilinci ile bir araya geldiği Hac ibadetini ifa etmenin ilk adımı olan Hac ön kayıtlarının alınmaya başlandığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"İlk Hac vazifesini yerine getirmek üzere karar veren kardeşlerimizin 5 ila 26 Ocak tarihleri arasında ön kayıt süreci işlemleri başlamıştır. İlk defa kayıt olacak kardeşlerimizin e-Devlet üzerinden kayıtlarını yapabilecekler. Müracaatlarını yaptıktan sonra mağduriyet yaşamamaları için kayıt durumlarını e-Devlet üzerinden sorgulayabilecekler; bilgilerinde eksiklik veya yanlışlık olanlar durumlarını ön kayıt süresi içinde düzeltebileceklerdir. İlk defa kayıt yapacak kardeşlerimiz, müracaatlarını yapmadan önce İl İlçe ve Cami görevlilerimizden rehberlik alma suretiyle, anlaşmalı bankalara 250 TL kayıt ücreti yatıracaklar ve kayıtlarını tamamlayacaklar. Kayıtların e-Devlet üzerinden yapılacağı için nasıl yapılacağı hususunda sadece rehberlik görevimiz bulunmaktadır."

"Daha önce kayıt yapmış hacı adaylarımızın mağduriyet yaşamamaları için adres ve iletişim bilgilerini kontrol ederek güncellemelerini istiyoruz"

Malatya İl Müftüsü Şahin Yıldırım

Daha önce başvuru yapan hacı adaylarının müracaatlarının bulunduğunu kaydeden Yıldırım, "Müracaatları bulunan kardeşlerimizin müracaatları, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından otomatik olarak yenilenmiştir. Bazı kardeşlerimiz daha önceki yıllarda hac kategorisi dediğimiz kayıtlarını yapmışlar. Bu Hacı adayları 'oda tercihli' veya 'otel' konaklama türlerinden kategorilerini belirlemişlerdir. Hac kurası çıktıktan sonra kategorileri değiştirme imkânı bulunmayacağından şu an bu kayıt döneminde kategorilerini değiştirebileceklerdir. Daha önce kayıt yapmış kardeşlerimizden, ayrıca adres ve iletişim bilgilerini güncellemelerini istiyoruz. Çünkü adres bilgilerini girerken hangi ilden kuraya girmeleri gerektiği hususunda adresleri kendileri vermiş olmaları dolayısıyla daha sonra adres değişikliklerini bize bildirmediklerinden dolayı eski adres ve iletişim bilgileri olacağından kendilerine ulaşım noktasında yahut da daha sonraki hacca gideceği kafilenin belirlenmesi noktasında bir mağduriyet ve sıkıntı yaşanabilmektedir. Bu nedenle iletişim ve adres bilgilerini İl ve veya İlçe müftülüklerimize veya e-Devlet üzerinden kontrol takip edip değiştirebileceklerdir. Hacı adayı kardeşlerimiz de grup tercihleriyle alakalı nasıl yapılacağı hususunda il ve ilçe müftülüklerimizden rehberlik almaları gerekmektedir. Çünkü bu hususla alakalı grubun tamamının rızası söz konusudur." dedi.

"Hac ibadetini ifa edecek özel gereksinimli adayların refakatçıları daha önce hacca gitmişse müracaatları kabul edilmeyecektir."

Yıldırım, "Bunun yanında başkasının yardımı olmadan günlük aktivitelerini gerçekleştiremeyecek derecede engelli, hasta veya yaşlı olan vatandaşlarımız müracaatlarını, hacca hiç gitmemiş refakatçileri ile birlikte yapabilecektir. Daha önce hacca gidenlerin müracaatları kabul edilmeyecektir." uyarısında bulundu.

"Hac, dünyadaki milyonlarca Müslümanın, bir araya gelerek Kâbe'nin etrafında Lebbeyk Allahümme Lebbeyk nidalarıyla Allah'ın emrine amade oluşunun ifadesidir"

Hac ibadetinin Müslümanlar için neyi ifade ettiğine değinen Yıldırım, "Hac İbadeti; Müslümanlar için bir buluşma, bir araya gelme ve birlikteliktir. Tarihe ve dinimizin özüne ve kardeşliğe yolculuktur. Allah'ın evine misafirliktir. Dilleri, renkleri, ırkları farklı dünyadaki milyonlarca Müslümanın, bir araya gelerek omuz omuza Kâbe'nin etrafında Lebbeyk Allahümme Lebbeyk nidalarıyla Allah'ın emrine amade olduğumuzu, bu emrin gereği olarak Yüce Mevla'mızın misafiri olarak onun huzuruna geldiğimizi tüm benliğimizle ortaya koyduğumuz ve kardeşlerimizle beraber omuz omuza birliktelik ruhu içerisinde yüce Mevla'mızın kulluğuna gittiğimiz yolculuktur. Bu vesileyle Hacca gitmek üzere niyet etmiş olan kardeşlerimizin İnşallah kuraları niyetleri doğrultusunda çıkar ve Yüce Mevla'm; kendilerine hac ibadetini sağlıklı bir şekilde yapma imkânı verir." temennisinde bulundu.  (İLKHA)

 







Bu haberler de ilginizi çekebilir