Gazlı ocaklarda yemek pişirmek astıma yol açıyor
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırma, çocukluk döneminde görülen astım rahatsızlığının yaklaşık yüzde 12'sinin kapalı alanda gazlı ocakta yemek pişirilmesiyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.
Yapılan araştırmada kapalı alanlarda gazla yemek pişirmeyle pasif (sigara) içiciliğinin sağlık üzerindeki etkisi karşılaştırıldı.
Buna göre, gazla yemek pişirilmesi, ABD'de tüm çocukluk çağı astım vakalarının yüzde 12,7'siyle ilişkilendirilildi.
Geçen ay Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı Dergisi'nde yayınlanan hakemli çalışmaya, çevreci faaliyetleriyle bilinen düşünce kuruluşu Rocky Mountain Institute (RMI) öncülük etti.
Araştırmanın başyazarı, elektrifikasyon savunuculuğu grubu Rewiring America'dan veri bilimci Talor Gruenwald, "Elde edilen bulgular, ABD'de yaklaşık 650 bin çocuğun gaz ocaklarına maruz kalmasalardı astım hastası olmayacaklardı" sonucunu ortaya koyduğunu söyledi.
Gruenwald, pasif içicilikten kaynaklanan astım riskinin de benzer olduğuna işaret ederek, "Gaz ile çalışan bir ocağı kullanmak, evinizde sigara içen birinin yaşamasına çok benzer." ifadesini kullandı.
Euronews