• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Ankaralılar: Camilerin ısınma ve soğutma giderlerini devlet karşılasın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Camilerde uygulanan çift elektrik abonelik sistemi ile camilerin aydınlatma giderleri genel bütçeden karşılanırken ısınma ve soğutma giderleri vatandaşlardan toplanan paralarla ödenme yoluna gidildiğinden birçok sorun meydana gelebiliyor.

Camilerin bütün giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirten Ankaralılar, İLKHA'ya değerlendirmede bulundu. Ankaralılar, yetkililere seslenerek camilerin başta elektrik olmak üzere diğer tüm giderlerinin devlet tarafından karşılanması çağrısında bulundular.

Mehmet Gülmez

Camilerin ısınma giderlerinin devlet tarafından karşılanmasından yana olduğunu ifade eden Mehmet Gülmez, "Diğer tüm kurumlarda olduğu gibi camilerin ısınmasının da devlet tarafından karşılanması gerekir. Devlet, okulların elektriğini karşılıyor, cemevlerinin elektriğini karşılamaya başlamış, camileri de karşılasın ne olacak?" dedi.   

"Camilerin elektrik giderlerinin karşılanmasından yanayım"

Tamer Karakaya

Özellikle kış günlerinde abdest için suların ısıtılması gerektiğini ifade eden Tamer Karakaya, "Camiler buz gibi. Mesela abdest alacağız sular soğuk, bunun için camilerin ısıtılma giderlerinin karşılanmasını isterim. Ben şimdi cami saatini bekliyorum. Abdest alacağım sıcak su nerede var diye hesap ediyoruz. Uzak bile olsa sıcak su olan camilere gitmeye çalışıyoruz. Soğukta abdesti tutmak zor. Camilerin elektrik giderlerinin karşılanmasından yanayım. Eğer böyle bir şey varsa, Diyanet de buna bütçe ayırdıysa karşılaması lazım diye düşünüyorum." ifadelerine yer verdi.

"Camilerin de elektrik giderlerinin karşılanması gerekir"

Kazım Bingöllü

Vatandaşlardan Kazım Bingöllü ise şunları söyledi:

"Eğer cemevleri bir ibadethaneyse ve elektrik giderleri karşılanıyorsa camiler zaten ibadethane ve camilerin de elektrik giderlerinin karşılanması gerekir. Şimdiye kadar öyle bir uygulama yoktu. Bundan sonra olur inşallah. Cumhurbaşkanı'nın açıklamasına göre doğalgaz ve elektrik giderleri karşılanacak. Tabi miktar olarak ne kadar karşılanacağını bilmiyorum."

"Devletin camilerin elektrik ve doğalgazını da ödemesi taraftarıyız"


Muhyiddin Eroğlu

Muhyiddin Eroğlu, "Camilerin, inanç merkezlerinin hepsinin doğalgazı ve elektriğinin devlet tarafından ödenmesi gerçekten gurur verici bir şey. Devletimiz  bunları ödediğini de duyuyoruz. Elektriğin ve doğalgazın da ödemesi taraftarıyız. Suların da abdest alınan kısımların da ısıtılması ve devlet tarafından karşılanması gerekir. Abdest yerleri dışında kalan sular ise işletenler tarafından karşılanmalıdır." şeklinde belirtti.

"Devletimiz camilerin giderlerini karşılaması konusunda olumlu bir adım atacak"

Hüseyin Ünlü

Emekli öğretmen Hüseyin Ünlü, "Camilerin ısınma giderlerinin devlet tarafından karşılanması aslında normal değil ama yakın zamanda cemevlerinin böyle bir statüye kavuşması onların kendi cemaat yapısının belki de yardım toplama yetersizliğinden kaynaklandığı kanaatindeyim. Dolayısıyla cemevlerine yapılan ısınma yardımının eşitlik acısından camilere de yapılması konusu gündeme geliyor. Bu konu da camiyi kullanan, camide görev yapan Müslümanların da bu konuda taleplerinin olması gayet normaldir. Bu yüzden bu konunun da ivedilikle ele alınması gerektiği kanaatindeyim. Devletimiz bu konuda olumlu bir adım atacak diye düşünüyorum." dedi.

"Camiler statüsü özerk olmalı"

Süreyya Karataş

Son olarak vatandaşlardan Süreyya Karataş, "Türkiye’de camilerin hemen hemen hepsini halk kendisi yaptırıyor. Devletin arsa desteği olduğu gibi inşaat desteği pek fazla olmuyor. Halk kendi arasında yardımlaşma usulüyle ibadethaneleri, camileri yaptırıyor. Milletimizin yüzde 100’ü namaz kılmıyor. Camiye gelenler var, gelmeyenler var. Gelmeyenlerin gelenlerin ısınmasını sağlayacak diye bir şey yok. Bu biraz kul hakkı gibi oluyor. Camilerin suyu, elektriği ve doğalgazı cemaat tarafından karşılanması tarafındayım. Cemevleri için de aynısını düşünüyorum. Devlet onlara bir ibadethane statüsü vermiştir. Oraya giden oralara üye olup gidip ibadetlerini yapanlar, yapmayanların hakkını gasp etmemesi için kendi cemaati tarafından karşılaması tarafındayım. Camilerin statüsü özerk olmalı. Devlet güvenliğimizi sağlasın biz aydan aya camiye veririz 50 lira, gazımızı da elektriğimizi de öderiz." şeklinde dile getirdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir