• DOLAR 34.256
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2914.481
  • ...
ABD'de 6 Ocak Kongre baskınının üzerinden iki yıl geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'da bulunan Amerikan Kongre Binası "Capitol", 6 Ocak 2021de düzenlenen baskının üzerinden iki yıl geçti.

3 Kasım 2020'de yapılan ve Demokrat Joe Biden'ın kazanmasıyla sonuçlanan başkanlık seçimleri sonrası, Eski ABD Başkanı Donald Trump destekçileri, 6 Ocak 2021'de, 3 Kasım 2020 seçiminin sonuçlarının onaylanması için oturumun yapıldığı Kongre binasını basmıştı.

Washington'da 06 Ocak 2021'de Trump'a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocu, polis barikatını aşarak Kongre binasına girmişti.

Bir şüphelinin, aracıyla, iki polise ve Kongre yerleşkesindeki barikatlara çarpması yerleşkede güvenlik alarmına yol açmıştı.

Kongre baskınında 5 kişi hayatını kaybetmiş, 140'tan fazla kişi de yaralanmıştı.Temsilciler Meclisi'nde kurulan 6 Ocak Soruşturma Komitesi, 19 Aralık'ta Trump'a 4 suçlama yöneltmişti.

 Komite, federal savcılardan Trump'ı baskın nedeniyle Kongre'nin resmi sürecini engelleme, komplo kurmak, yanlış beyanda bulunmak ve ayaklanma ile suçlamalarını istemişti.

Baskın ile ilgili kendi soruşturmasını yürüten Adalet Bakanlığı'nın yakın zamanda yayınladığı bir rapora göre ise, bugüne kadar yaklaşık 900 kişi isyana katılmakla suçlandı ve yaklaşık 470'i suçunu kabul etti.

Öte yandan,  ABD Başkanı Biden'ın Kongre baskınının yıl dönümünde Beyaz Saray'da düzenlenecek tören ile 12 kişiye ABD'nin en yüksek ikinci sivil madalyası olan Başkanlık Yurttaş Madalyası vereceği açıklandı. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir