Savaşın tehlikeli ajanları: Telefonlar
Ukrayna’nın Rus askerlerinin bulunduğu binayı hedef alması ve en az 89 Rus askerinin ölmesinin yankıları sürüyor. Moskova, askerler cep telefonu kullandığı için konumlarının tespit edildiği görüşünde. Harp sahasında cep telefonlarına kesin bir çözüm bulmanın çok zor olduğuna değinen uzmanlara göreyse yaşananlar herkes için ders niteliğinde.
İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Rusya’nın tek seferde çok sayıda askerini kaybettiği ender olaylardan biri olarak kayda giren Makiivka’da olanlar aslında hem savaşın değişen doğasını hem de yeni dönemde askerlerin üzerindeki kimi diğer sorumlulukları daha net hatırlatıyor.
Saldırının baş şüphelisi: Akıllı telefonlar
Füzelerin art arda hedef aldığı ve taş üstünde taş bırakmadığı binadan arda kalanlar yıkımın ne denli büyük olduğunu da gösteriyor.
Kremlin’den yapılan açıklamalar da Ukrayna’dan gelen bilgiler de belki de ilk kez örtüşüyor. Buna göre, bölgede bulunan Rus askerleri kendilerine verilen emirlere rağmen bunlara uymadı, yılbaşı gecesinde cep telefonlarını açarak ailelerini ve sevdiklerini aradı.
Bölgede bir anda çok ciddi bir cep telefonu sinyal yoğunluğunu fark eden Ukrayna tarafı hızlı bir şekilde koordine oldu ve söz konusu sinyallerin geldiği bina hassas vuruş kabiliyetine sahip ABD yapımı füzelerle ateş altına alındı.
Akıllı telefonlar ciddi bir sorun
Bursa Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Burak Darıcılı, Akıllı telefonların sosyal hayatta insanlara çok büyük kolaylıklar sağlıyor ama işin boyutu harp sahasında 180 derece değişiyor. Bu nedenle güvenlik güçlerinin akıllı telefonlar, tabletler ve laptop’ları kullanırken son derece dikkatli olmasının ‘ölüm-kalım meselesi’ olduğunu vurguluyor.
TRT Haber