• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Sanayi esnafı elektrik indirim desteğinin yapılmasını talep ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin sanayi esnafı günden güne artan zamlarla beraber elektrik faturalarının kabarık gelmesiyle esnafa elektrik indirim desteğinin sağlanması gerektiği ile ilgili olarak İLKHA mikrofonu aracılığıyla yetkililere seslendiler.

Esnaf elektrik faturası dışında kira ve diğer girdi maliyetlerden dolayı iş veriminin düştüğünü ve ödeme güçlüğü çektikleri için eleman çıkartmak zorunda kaldıklarını da belirttiler.

"Esnafa destek verildiği zaman mutlaka esnafımız daha bir rahatlığa kavuşur"

Elektrik faturalarının kabarık gelmesiyle esnafın mağduriyet çektiğini belirten sanayi esnafından Veysi Çaka, "Bu konuda sanayi esnafının mağduriyeti çok oluyor. Çoğunluk olarak sanayi esnafı elektrik üzerinden işlerini yapıyorlar. Tornacı olsun, rektefiyeci olsun, kaynakçı olsun buna benzer bir sürü üretim yapan esnaf var. Bu konuda devletimizin bunlara yardım etmesi lazım. Esnafımızı ayakta tutmamız gerekiyor. Destek sağlanmasını istiyoruz. Destek sağlandığı zaman esnaf işlerini daha zevkle yaparlar." ifadelerini kullandı.

Veysi Çaka

Çaka, "Ayrıca örneğin bir işçinin sigortası olsun, kira ödemesi olsun yani kiralar zamlandığı için esnafımıza yardım edilmesini istiyoruz. Bununla alakalı destek verildiği zaman mutlaka esnaf daha bir rahatlığa kavuşur, ayakta tutulur." şeklinde dile getirdi.

"Bugün bir esnaf hiçbir şey yapmasa bile bin liraya yakın elektrik faturası ödüyor"

Nevzat Ortaç

Elektrik desteğinin esnaf için iyi olacağını ifade eden Nevzat Ortaç, "Bu destek indirimi sağlanırsa çok iyi olur. Çünkü bugün esnaf çok mağdurdur. Hele kirada olan esnaf hem kira konusunda hem de elektrik açısından aşırı derecede mağduriyet yaşamaktadır. Bugün bir esnaf hiçbir şey yapmasa, sabahtan akşama kadar otursa bile bin liraya yakın elektrik faturası ödüyor. Şimdi bu adam elektrik faturasına mı yanacak, kiraya mı yanacak yoksa eve mi yanacak? Yani buna hükümetin el atması gerekiyor." ifadelerine yer verdi.

"Çoğu esnaf işçileri yerinden çıkartıyor"


Esnafın girdi maliyetlerinin fazla olduğundan ve ödeme güçlüğü çektiğinden işçileri çıkartma zorunda kaldıklarına dikkat çeken Ortaç, "Mesela bugün bir elektrik faturası bir milyar geliyorsa bunu mesela 400-300 liraya düşürürlerse çok memnun oluruz. Esnaf yeteri kadar zaten mağdur kalıyor. Sigorta olsun, işyeri olsun, çırak çalıştırma olsun zaten bunun altından kalkamıyor. Çoğu esnaf, işçileri yerinden çıkartmaya çalışıyor. Çünkü artık o kadar yük ağırlaşmış ki buna gücü yetmiyor. Özellikle yetkililere sesleniyoruz lütfen esnafa sahip çıkın." şeklinde vurguladı.

"Eski zamana göre faturalar çok çok kabarık gelmeye başladı"

Rıfat Bilben

Eskiye göre faturaların daha kabarık geldiğini aktaran Rıfat Bilben, "Eski zamana göre faturalar çok çok kabarık gelmeye başladı. Hele ki sanayi ortamında faturalar acayip bir şekilde geliyor. Önceden 400-500 gelen faturalar en aşağı şu an 2 bin-2 bin 500'den aşağı gelmiyor. Şu an  gelen elektrik faturasına da nerden bakılırsa bir elemanın ücretini geçiyor veyahut tekabül ediyor fiyatları. O yüzden esnaf olarak devletten elektrik faturası veyahut işçi desteği olsun hepsini bekliyoruz." dedi.

"İndirim desteği sağlanırsa daha çok verim elde edilebilir"

Bilben, esnafın ödeme güçlüğü çektiğinden bazı kepenklerin kapatıldığını belirterek, "Şu an çoğu işletmeler artık kapanmaya başladı. Çünkü masrafın altından kalkamıyor. Kiradır, elektrik faturasıdır, eleman maaşı yüzünden gücü zayıflayarak işten çıkartmalar da çok oluyor. Kendimiz ödeyebildiğimizi varsayalım ama diğer ödeyemeyen insanlar da var bu bölgede. Elektrik faturaları hiç değilse yarı yarıya bile karşılansa, destek sağlansa daha çok bir verim alınabilir ve işsizlik oranında bir fazlalık olmaz. Zaten piyasanın şu an dönmesinin büyük nedenlerinden biri sanayi ortamı veyahut esnaftır. Hani onlara da destek yapılmayacaksa zaten o zaman pek bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum." şeklinde ifade etti.

"Günden güne giderimiz artıyor"

Abdulkadir Özelyıdız

Esnafın günden güne girdi maliyetlerinin arttığını ifade eden Abdulkadir Özelyıdız ise, "Elektrik indirim desteğinin yapılmasını isteriz tabii ki. Elektrik çok fazla geliyor, yardım yapılmasını istiyoruz. Bir tek elektrik konusunda destek azdır. Günden güne giderimiz artıyor. Elektriğin yanında bir de kira yardımı da yapılsa çok daha iyi olur. Herkes için daha rahat olur." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir