• DOLAR 32.206
  • EURO 35.076
  • ALTIN 2523.746
  • ...
Bingöl İl Müftüsü Topal: Cuma vakti camide huşu ve hudû’nun olması gerekir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl İl Müftüsü Mustafa Topal, konunun ehemmiyetine binaen Cuma namazı ve hutbe adabı ile ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulundu.

 

Bingöl İl Müftüsü Mustafa Topal, Cuma namazında cami cemaatinin kendi aralarında konuşması, selamlaşması, imam hutbedeyken nafile namaz kılması, hutbeye çıkarken sesli ihlası şerif ve salavat getirilmesi gibi durumlara karşı daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Cuma namazı esnasında malayani sözleri terk etmek gerektiğini söyleyen Topal, hutbe esnasında konuşmak, nafile namaz kılmak ve hatta imamın cemaate amin dedirtmesi bile mekruhtur diyerek hutbede olabildiğince huşu içerisinde olunması gerektiğine vurgu yaptı.

“Camide ezan okunduktan sonra Cuma vakti başlamıştır”

Müftü Topal, “Camide ezan okunduktan sonra Cuma namazı vakti başlamıştır. Bu vakitte artık huşu gerekiyor. İbadetimizi huşu içerisinde namaz vakti bitinceye kadar, namaz vakti çıkıncaya kadar takip etmek gerekiyor. Hanifi mezhebi imamları, ezan okununca camide, farz namazdan veya iç ezandan evvel bir ihlas süresi veya sesli salavat şerife getirilmesini dahi mekruh saymışlar. Nedeni camide Cuma vakti büyük bir sessizlik olması gerektiğinden dolayıdır. Bu sessizlik ve huşu ezandan itibaren başlar tesbihat yapılıp camiden çıkıncaya kadar devam eder. Cuma vakti camide huşu ve hudû’nun olması gerekiyor. Birçok ulemanın da söylediği gibi, huşu bozulmasın diye imamın hutbede cemaate âmin bile dedirtmesini hoş görmemişlerdir. Bundan dolayı camide Cuma namazında hutbe dinlerken cemaatin kendi arasında konuşması mekruhtur ve imam hutbe okurken nafile namaz kılmak da mekruhtur. Tüm bunlara dikkat etmek gerekir ve hutbeyi huşu ile dinlemek gerekmektedir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir