• DOLAR 32.573
  • EURO 35.268
  • ALTIN 2468.049
  • ...
Türkiye genelinde yağışlar yüzde 40 azaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bahar aylarında beklenen yağmurlar yağmadı. Aralık ayının da kurak geçmesiyle ülke genelinde kuraklık artmaya başladı.

Buna göre; Marmara Bölgesi'nin tamamında, Ege Bölgesi’nin de Muğla'nın Bodrum ve Milas ilçeleri hariç diğer kesimlerinde, Akdeniz Bölgesi’nin batısı ile doğu kesimlerinde, İç Anadolu Bölgesi’nin ortası ile batısında, Karadeniz Bölgesi’nin yer yer batı, orta ve doğu kesimlerinde, Doğu Anadolu Bölgesi’nin ortası ile kuzey kesimlerinde değişen şiddetlerde kuraklık etkili oldu.

Bu kapsamda Marmara ile İç Ege'de ileri düzeylerde hissedilen kuraklık, diğer illerde ise orta, hafif ve normal değerlerde verilere yansıdı.

Analizlere göre, "olağanüstü kuraklık", "çok şiddetli kuraklık" ve "şiddetli kuraklık" diye tanımlanan ileri düzey kuraklık, Marmara ve Ege'de Tekirdağ ve Çanakkale'nin kıyı kesimleri, İstanbul ve Yalova kıyıları, Edirne ile Burdur ve Uşak çevreleri, Balıkesir, Kütahya ve Bilecik'te, İç Anadolu'da Kırşehir, Çankırı, Konya, Kırıkkale'de, Karadeniz'de de Sinop ve Trabzon'un iç kesimlerinde etkisini gösterdi.

2023 su yılının 1 Ekim 2022-3 Ocak 2023 döneminde Türkiye genelinde kaydedilen yağışlar, "normali" olarak adlandırılan ve 1991-2021 dönemini kapsayan uzun yıl verilerine göre yüzde 40,6, geçen yıla göre yüzde 31 azalma gösterdi. Bölgesel olarak en fazla azalma yüzde 54 ile Marmara Bölgesi’nde gerçekleşti.

Türkiye'nin en yağışlı bölgesi Karadeniz'de de yağış, geçen yıla göre yüzde 17,6 azaldı.

1 Ekim 2022-3 Ocak 2023 tarihleri arasında üç büyükşehirde yağışların azaldığı verilere yansıdı.

Ankara'da yağışlarda normaline göre yüzde 36,4, İstanbul’da yüzde 51,8, İzmir’de yüzde 41,7 düşüş ölçülürken, Türkiye'nin buğday ambarı olarak nitelendirilen Konya'da da yüzde 50,3 azalma oldu. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir