• DOLAR 34.654
  • EURO 36.367
  • ALTIN 2921.11
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

360 bin dekar alan üzerinde bir üretim alanında hububat üretimi yapılan Siirt'te 2022 yılında yaklaşık 305 bin dekar buğday ekim alanında tahmini 125 bin ton üzerinde bir ürün alındı.

Siirt 550 bin dekar alan üzerinde hububat ve bakliyat ekim alanı, 140 bin tonu aşkın hububat üretimi, 25 bin tonun üzerinde de bakliyat üretimi ile Türkiye de önemli bir konumda yer alıyor.

Yaklaşık 305 bin dekar alanda buğday ekimi yapılan Garzan Ovasında Kasım-Aralık aylarında yağışların mevsim normallerinin çok altında olması çiftçileri telaşlandırdı. Geçen sezon bereketli bir yılı geçiren çiftçiler, ekinlerin sağlıklı çıkış yapması için ocak ayında yağışların düzenli gitmesi için dua ediyor.

Geçen yıl iklim koşulları ve yeterli yağıştan dolayı çok iyi bir verim alan çiftçiler, buğdayda 500-600 kilogram, arpada 400-450 kilogram civarında verim alınmıştı.

Kuraklık endişesi çiftçileri kara kara düşündürüyor 

Aralık ayı boyunca Siirt ve bölgede yağışların başlamadığını, bu durumun çiftçileri endişelendirdiğini ifade eden Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, "Bu durum çiftçileri kara kara düşündürüyor, gece uykularını kaçırıyor. Geçen yıl hasat döneminde Kurtalan ilçesine bağlı Garzan Ovası Saidbeyli köyünde çiftçilerimiz halay eşliğinde hasat yapmıştı. Verim çok iyiydi, kaliteli ve bereketli bir hasat yılı ile birlikte fiyatlar da çiftçinin beklentisini karşıladı. Yalnız 2022 yılında ekinler yağış almadığı için endişeliyiz ama ümitliyiz de. İnşallah önümüzdeki günlerde yağmur yağar, bölgemize karlar düşer." temennisinde bulundu

Kentte yapılan barajlardan çiftçilerin faydalanmadığını söyleyen Günbat sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Çiftçiler bahçesini sulamak için hatta cenazesini yıkamak için barajlardan su alamıyor"

"Siirt'te nehir vardı. Bu nehirlerin sularından çiftçiler yararlanıyordu ama ilimizde baraj yapıldıktan sonra arazilerimizin çoğu bu barajlar altında kaldı. Kendi köyünde içmek için veya bahçesini sulamak için, hatta cenazesini yıkamak için barajlardan su alamıyoruz. İnsanları tarımda tutabilmemiz için onlara hayati önem taşıyan su lazım ve bu suyu kullanabilmeleri ve tarım yapabilmeleri için Devlet Su İşleri, ne yazık ki barajlardaki suları tarımda kullanmalarına izin vermiyor. Çiftçilerin su sorununu bir an önce çözüme kavuşturmak istiyoruz." dedi.

"Kuraklık olursa hububat fiyatlarında büyük bir artış yaşanır"

Kuraklık nedeniyle hububat fiyatlarında büyük bir atış olabileceğine dikkat çeken Günbat, "Geçen yıl hububatın kilosunu 8 TL’ye sattık. Geçen yıl hasat çok iyi olduğu için şu anda 7,5 liraya satılıyor. Ama kuraklık olursa elimizde olmayan nedenlerden dolayı hububatın kilosunda büyük bir artış yaşanacak ve vatandaşımız ekmeği daha pahalı yemek zorunda kalacaktır. Bu da kaçınılmaz olacaktır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız