• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Mardin ESOB Tunç: Çırak yetiştirme konusunda kesinlikle ebeveynlere büyük iş düşüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Tunç, son zamanlarda iş dünyasında çırak ve kalfa yetiştirmede ciddi anlamda sıkıntıların olduğunu belirterek, çocukların meslek okullarına teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.

Tunç, özellik Mardin'de çırak yetiştirme konusunda gittikçe sorun teşkil ettiğini ve bazı mesleklerin yok olmayla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Geçen zamanlara göre iş dünyasında çırak yetiştirmenin gittikçe düşüşe geçtiğine dikkat çeken Tunç, "Eskiden çırak kalfa ve usta yetiştirebiliyor bulabiliyorduk. Ancak son yıllarda çırak, kalfa ve usta yetiştiremez durumdayız. 4 + 4 + 4 okul mecburiyetinden insanlarımız çırak olamıyordu. Veliler çocuklarını çırak olarak vermiyordu, okula gönderiyorlar. Dolayısıyla zamanları da Yoktu. Bu durum böyleyken ustalar, kalfalar, çıraklar yetişmemeye başladı. Bundan ötürü hükümetimiz son bir yıldır çıkardığı bir yasa ile bunun ileriye dönük her olacağını ümit ediyoruz." dedi.

"Çocuklarımızı meslek okullarına, mesleklere teşvik etmemiz gerekiyor"

Meslek lisesinde 3308 sayılı çıkarılan çıraklık kanunuyla çırak yetiştirmede bir fırsat olduğunu ifade eden Tunç, "3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunuyla, Mesleki Lise öğrencisi haftanın 1 günü okula 4 günü de bir ustanın yanında çalışıp mesleğini icra etmek üzere bir kanun çıkarıldı. Bunun için de çıraklar ustalardan asgari ücretin 9, 10 ve 11'inci sınıflar için asgari ücretin bir ½'sini ödemektedir ve her ustada 40 kişiye kadar çırak çalıştırabilme fırsatı vermiştir. Bunun için tüm meslek okullarımızda da ustalık, çıraklık ve kalfalık belgeleri sağlanmıştır. Sadece merkezi meslek okullarında değil tüm mesleki okullarımızda bunlar verilmektedir. Şimdi ise ortaokul üstü tüm okullarda mesleki okullarımıza giden lise mezunu biri hem usta hem kalfa hem de çırak bulabiliyorlar. Liseden mezun olduğunuz zaman lise mezunu olarak mezun oluyorlar ve usta olarak da mezun oluyorlar. Bunu teşvik etmemiz gerekiyor. Çocuklarımızı meslek okullarına, mesleklere teşvik etmemiz gerekiyor. Onun için ileriye dönük sanatı memleketimizde daha çok teşvik edici tedbirler almamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Tunç, ayrıca çırak, kalfa veya ustaların lise döneminde çalıştığı 4 yıl meslek eğitimi süresince verilen sigortaların emeklilik sigortalarına da işlenmesi gerektiğini dile getirdi.

 Tunç, "Çıraklara sağlanmayan bir hak söz konularından biri 4 yıl devlet sigortalarını veriyor. Bu 4 yılın emeklilik sigortalarına işlemediğini görüyoruz. Bu 4 yıllık çıraklık, kalfalık ve ustalığın okulda geçen sürelerin mutlaka emekliye sayılmasını istiyoruz." şeklinde kaydetti.

"Eğer bir milletin sanatkarı yoksa o milletin damarlarından biri kopmuştur demektir"

Çırak yetiştirme konusunda uyarılarda ve önerilerde bulanan Tunç, "Çırak yetiştirme konusunda kesinlikle ebeveynlere büyük iş düşüyor. Herkes yüksek okul okuyamaz herkes üniversite okuyamaz. Mesleğe kendini adayan biri ise bugün kesinlikle daha iyi kazançlar sağlıyor, daha iyi sosyal yaşam sağlıyor. Eğer bir milletin sanatkarı yoksa damarlarından biri eksiktir, kopmuştur demektir. Onun için sanatkara büyük önem vermemiz lazım. Sanatkarların yetiştirilmesinde ülke yönetiminde bulunan siyasetçilerimizin önemle üzerinde durması gerekir. Misal bu zamanda Mardin'de ve taş ustaları bulamıyoruz. Taş ustaları yok olmayla karşı karşıyadır. Çünkü kimse göndermiyor çocuğunu. Göndermeme sebeplerinden biri de benim çocuğum mühendis olacak, inşaat mühendisi olacak diyerek çocuğunu göndermiyor. İnşaat mühendisi olduktan sonrada iş bulamıyor." ifadelerine yer verdi.

"Binlerce mühendisimiz, okumuş insanımız açıktadır ismi sadece mühendis olarak kalıyor"

Üniversiteden mezun olan çoğu kişilerin işsiz kaldıklarını, iş bulamadıklarını belirten Tunç, "Diğer taraftan marangoz, makineci, tamircinin işi var çalışmaktadırlar ama binlerce mühendisimiz binlerce, okumuş insanımız açıktadır. Vasıfsız çünkü bu sadece ismi mühendistir. Bugün Mardin'de binlerce ziraat mühendisi, binlerce makine mühendisi var ama hepsi işsizdir. Bunları mezun ederken mutlaka birer usta olarak, birer çifti olarak mezun etmemiz gerekiyor. Bu tür sıkıntıların yaşanması kesinlikle eğitim sistemimizden kaynaklı bir durumdur. Eğitim sistemi buna göre düzenlenmesi gerekir. Okullardan mezun olan kişi ve kişiler mutlaka vasıflı olarak mezun olmaları gerekiyor. Mesleki okullarımızdan veya endüstri meslek okullarımızdan 4 yıl sonra mezun olan biri sadece belge almakla yetinmesi çok büyük bir eksikliktir. Bunlar mutlaka dükkanlarda, işyerlerinde ustaların kontrolünde eğitim görmeleri işi bizzat yapmaları gerekmektedir. 3308 sayılı çıkarılan yasa doğrudur ortaokuldan sonra işyerlerinde 4 gün, okullarda bir gün olmak üzere olan eğitimler doğrudur ve yapılması gerekiyor." şeklinde kaydetti. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir