• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
''Çocuklara karşı rakip yerine ekip olalım''
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ergenlik dönemi biyolojik, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan bir gelişme ve olgunlaşmayla beraber çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir.

Ergenlik döneminde çocukların yakın bir arkadaşa ve sırdaşa ihtiyaç duyduğunu söyleyen uzmanlar, ‘Sen yapamazsın, yanlış arkadaşlar seçtin artık bunlarla görüşme’ gibi sözlerden anne babalar olarak biraz daha kendimizi geriye çekmemiz gerektiğini belirtti.

Ergenlik dönemindeki çocuklara karşı nasıl davranılması ebeveyn ve öğretmenlerin tutumunun nasıl olması gerektiği ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Psikolog Nihal Gazi, iş birliği ve ekip ruhu tutumunun ebeveynde çok önemli bir nokta olduğunu belirtti.

“Ergenlik döneminde çocuklar arasında bireyselleşme başlar”

İnsan doğumundan itibaren belirli süreçler yaşadığını belirten Gazi, “Bu süreçleri bebeklik, çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik olarak dönem dönem ayırıyoruz. En heyecanlı ve stresli olan bizim ergenlik dönemimizdir. Ergenlik döneminde çocuklar arasında biraz bireyselleşme başlar. Süper kahraman olarak anne babaların merkezinden çıkıp artık bireyselleşmek ve benliğini ortaya koymak ister. Bu benlikte de bazen aile, öğretmen ve arkadaşlarıyla çatışmalar yaşar. Bu çatışmaların en büyük nedenlerden birisi davranış ve psikolojik problemlerdir. Genellikle davranış problemlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte okullarda bazen çatışmalar yaşanmakta ve olumsuz alışkanlıklar meydana gelmektedir.” dedi.

“Çocukları değersiz ve önemsiz hissettirmemek gerekir”

Ailelerin tutumunun bu süreçte çok önemli olduğunu söyleyen Gazi, “En önemli nokta bireye kendini önemli, özel ve değerli hissettirmektir. En önemli noktalardan birisi de nasihat ve cezalardan kaçınmaktır. Özellikle çocuğa fikrinin sorulması gerekiyor. ‘Sen yapamazsın sen yanlış arkadaşlıklar seçtin artık bunlarla görüşme’ gibi süreçlerden anne babalar biraz daha kendimizi geriye çekmemiz gerekiyor. Bu tutumlarla birlikte çocukların yanında olduğumuzu hissettirecek bazı davranışlarda bulunmak gerekiyor. Bu çocuğun fikrini alabilmek veya küçük bir şeyde olabilir. ‘Sen ne düşünüyorsun?' veya 'ben senin bu arkadaşınla görüşmeni uygun bulmuyorum' dediğinizde kendi fikrinizi beyan etmiş oluyorsunuz. Diğer türlü çocuk anlaşılmadığını düşünerek farklı davranışlarda bulunabilir. Çocuklara değersiz ve önemsiz olduklarını hissettirmemek gerekir. Performans ve sınav kaygısı yaşayan çocuklarda tüm başarısızlıklara rağmen onların yanında olmamız gerekiyor.” diye belirtti.

“Anne baba ve öğretmenler olarak onların yanında olduğumuzu göstermeliyiz”

Ebeveynin desteği ne kadar iyi olursa ergenliğin de o kadar kolay geçeceğine dikkati çeken Gazi, “Anne ve babalar, otoriter ve çok daha baskınsa çocuk ta kendini kaygılı ve öz güvensiz olarak saygısını kaybedebilir. Bu konularda ihmalkâr olunmamalıdır. Anne babalar işbirliği içinde olması en büyük tutumlardan birisidir. Eğer anne ve baba rakip yerine ekip olursa ergenlik döneminde de o kadar kolay ve sakin geçecektir. İş birliği ve ekip ruhu ebeveynde çok önemli bir noktadır. Öğretmen ve ebeveyn tutumlarından dolayı bazı problemler, olumsuz arkadaşlıklar ve alışkanlıklar söz konusu olacaktır. Anne baba ve öğretmenler olarak onların yanında olduğunu göstermeli, fikirlerini sormalı ve büyük cezalardan kaçınmalıdır.” diye konuştu.

 

 

(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir