• DOLAR 32.492
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2441.56
  • ...
Ramazan "Fetih ve Nusret" ayıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Ramazan ayında yürütülecek olan hizmetlerle ilgili basın mensuplarıyla bir araya geldi.


Bu yılki Ramazan orucunun 9 Temmuz Salı günü başlayacağını hatırlatan Arvas, 2013 yılı Ramazan ayında 'Helal Kazanç- Helal Lokma' konusunun ana tema olarak işleneceğini ifade etti.


Ramazan ayında 5 ana başlık altında faaliyetlerin yürütüleceğini dile getiren Arvas, "İrşat hizmetleri adı altında il ve ilçe müftülüklerimiz tarafından Ramazan ayına mahsus özel vaaz ve irşat programı hazırlanmıştır. Bunun yanında mahalli radyo ve televizyonlarda Ramazan programları yapılacaktır. Ayrıca Ramazan ayı öncesinde camilerin ve müştemilatının temizlik ve bakımı yapıldı, vatandaşların ibadetlerini huzur içinde yerine getirmeleri için her türlü tedbirler alınmıştır" dedi.


Hatimle teravih Hz. Ömer Camisinde kılınacak
Bu yıl hatimle teravih namazının Hz. Ömer Camisinde kılınacağını söyleyen Arvas, itikâf sünneti için de eski Yukarı Nurşin Camisinin tahsis edildiğini aktardı.


Merkez ve köy camilerinde 266 yerde erkek cemaate yönelik mukabele programlarının düzenleneceğini, bayanlara yönelik olarak ise 140 cami ve Kur'an kursunda 173 bayan personel tarafından mukabele okunacağını belirten Arvas, Ramazan ayında yapacakları sosyal faaliyetleri açıkladı. Arvas, "Görevlilerimizce huzurevi, hastane, hapishane, çocuk ıslahevi ve çocuk yuvası gibi yerler ziyaret edilecek, ihtiyaç sahibi öksüz, yetim, hasta, yaşlı, fakir ve engelli kimselerle ilgilenilecek, imkanlar ölçüsünde ihtiyaçları giderilmeye çalışılacaktır. Ayrıca maddi durumu iyi olan vatandaşlarımız, gösterişli iftarlar yerine, ihtiyaç sahiplerine yönelik iftar vermeye teşvik edilecek; yoksul aileler ile zengin aileler arasında 'Kardeş Aile' uygulaması başlatmaları teşvik edilecektir" şeklinde konuştu.
Gösterişli Ramazan sofraları düzenleyenleri de uyaran Arvas, sofralarımızı fakir fukara ve komşularımızla paylaşma tavsiyesinde bulundu.


"Cemaat namazlarına ve Kur'an okumaya önem verelim"
Ramazan ayının yeni bir sayfanın açılmasına vesile olması temennisinde bulunan Arvas, "Ramazan ayı yeni bir sahifenin açılmasına vesile olmalıdır. Ramazan bir fırsattır, iyi değerlendirmek lazım. Peygamber Efendimizi buyuruyor: 'Ramazan'da cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire bağlanır.' Ramazan'da namaza çok dikkat etmek lazım… Özellikle cemaatle namaz kılmaya dikkat etmek lazım. Kur'an'a ehemmiyet vermek lazım. Kur'anla haşir neşir olmak lazım. Bu ayda yapılan ibadetler, başka aylarda yapılan farz ibadetlerden 70 kat sevap yönünden daha fazladır. Bu ayda yapılan sünnet ve nafile ibadetler başka aylarda yapılan farz ibadetlere eşittir deniliyor. Dolayısıyla Ramazan'da cemaatle namaz kılmaya, nafile ibadetleri yapmaya çok özen göstermemiz lazım" ifadelerini kullandı.


"Ramazan ayı fetih ve nusret ayıdır"
Tuttuğumuz oruca halel getirecek davranışlardan kaçınmamız gerektiğini söyleyen Arvas, Ramazan ayının bir fetih ve nusret ayı olduğunu dile getirerek, "Yevmü'l Furkan dediğimiz Bedir zaferi Ramazan ayında gerçekleşmiştir. Mekke fethi de Ramazan'da olmuştur. Efendimiz aleyhi selat-u vesselam Ramazan'da 'Cihat'a çok önem vermiştir. Bizler Ramazan geliyor diye 'Efendim nasıl olacak, sıcak olacak, üşeniyoruz' ama bakıyoruz ki en hareketli zaferler, fetihler, cihat efendimizin zamanında Ramazan ayında gerçekleşmiştir" dedi.


Arvas, Ramazan ayında çok dua etmek, anne-babayı memnun etmek, Sıla-i Rahim'i gözetmek, Komşuluğa riayet etmek, ihtiyaç sahiplerini bulup onlarla irtibat kurmak, sadaka vermek gibi tavsiyelerde bulundu.


"Oruç açlık değildir"
Oruç ile açlığın birbirinden çok farklı olduğuna dikkat çeken Arvas, "Bir kimse niyet ettiği zaman 'Ben yarın oruç tutacağım' dediği zaman beyninden bir komut bütün bedenine giderek adeta o komuta uyarak dinlenmeye çekiliyor. Ama açlık ise her an, 'Biraz sonra yiyeceğim' şeklinde vücudundaki bütün hücreler her an bir şey yemek için adeta hazırda bekliyor. Fakat niyetle tuttuğumuzda vücut artık bunu beklemiyor. Oruç açlık değildir. Onun için Peygamberimiz 'Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz buyuruyor' diyor" dedi.


Yapılan açıklamanın ardından basın mensuplarına Kur'an-ı Kerim ve Diyanet İşleri Başkanlığının yayınları hediye edildi. (Fikret Özkan/Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir