• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
01 Ocak, Tarihte bugün neler yaşandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Takvimler Hicri 1 Ocak 630’u gösterdiğinde bir devir kapanıyor, yeni ve küfrün sonu anlamına gelen bir devir başlıyordu.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed “Sallallahu Aleyhi Wessellem” 1 Ocak 630’da Mekke'yi fethetti.

1808: Amerika Birleşik Devletleri'ne köle girişi yasaklandı. Ancak ABD’deki kölelik sistemi tarih sayfalarına utanç olarak kazındı…

1923: Türkiye’nin ilk futbol federasyonu olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı kuruldu.

Kuruluş aşamasında halkın yığınla sorun ve beklentileri varken yeni kurulan yönetimin böyle şeylere imkân vermesi, futbolun "UYSALLAŞRICI" bir uyku hapına dönüştürüleceğinin işaretlerini taşıyordu.

1926: Türkiye’de Miladi Takvim kullanılmaya başlandı. Bu değişiklik esasında sadece bir takvim değişikliği değildi. Amaç, İslam'ın ibadet zamanları ve mübarek gün ve gecelerini unutturmaktı.

1 Ocak 1929: Millet Mektepleri açıldı.  Bu okullar 1936 yılına kadar faaliyet gösterdi. Lakin Yeni kurulan bu merkezler asla "Millet Mektepleri" değildi, yeni sistemi halka dayatmak için kurulan mekteplerdi.

1944: Gerede, Bolu ve Çankırı'daki depremlerde 4.611 kişi hayatını kaybetti.

1978: Dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, hükümeti kurma görevini Ecevit'e verdi.

Ecevit, bir süre önce Adalet Partisi'den ayrılan 12 milletvekili ile İstanbul'da Güneş Motel’de görüştü. Yakın tarih siyasi literatürde bu görüşme 'Güneş Motel' görüşmesi olarak anıldı.

1995: Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Hamzalı köyüne saldıran PKK, yedisi çocuk on dokuz kişiyi katletti.

1997: Ganalı diplomat Kofi Annan, BM genel sekreterliğine getirildi. Kofi Annan döneminde de Birleş Milletler asli fonksiyonunu işletemedi.

1999: Avrupa'da tek para birimine geçildi.

2002: Hollanda’da ötenaziyi yasallaştıran karar yürürlüğe girdi. Bu kararla Hollanda, ölümcül durumdaki hastalara hayatlarını sona erdirme hakkı veren ilk ülke oldu.

2007: Güney Kore'li diplomat Ban Ki-moon, BM genel sekreterliğine getirildi. Ancak BM ve dünya için değişen pek bir şey olmadı. İnsanlar ölmeye dünya kayıtsız kalmaya devam etti…

2019: Plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetler, satış noktalarında tüketiciye ücret karşılığı verilmeye başlandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir