• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Darbeye Karşı Dik Duruş Afrika Birliği`nden Geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BRÜKSEL- Avrupa Birliği Mısır`da ordunun yönetime el koymasını "darbe" olarak nitelendirmekten ve eleştirmekten kaçınırken, Arap Birliği ise darbe yönetimine kutlama mesajı gönderirken,  Afrika Birliği yaşananları "darbe" olarak kabul etti ve Mısır`ın üyeliğini askıya aldı

54 üyeli Afrika Birliği`nin olağanüstü toplanan Barış ve Güvenlik Konseyi`nde darbecilerin askıya aldığı anayasanın yeniden tesisine dek Mısır`ın birlik faaliyetlerine katılması yasaklandı.

Afrika Birliği, Mısır`a uygulanan yaptırımın her darbede başvurulan olağan önlem olduğunu bildirdi.

Zengin tabii kaynaklarına rağmen sömürgecilik politikası ve devamında sık sık tekrarlayan darbeler ve iç çatışmalar nedeniyle kalkınma yarışında geride kalan Afrika, kendi iç tecrübesinden kaynaklanan bir kesinlikle "darbe" tanımını yaparken, Avrupa Birliği`nin Mısır`la ilgili tavrı bölgede ve dünyada demokratik sistemin yaygınlaşması noktasında bir çok soruyu beraberinde getirdi.

Avrupa Birliği kurumları adına yapılan yazılı ve sözlü açıklamalarda Mısır`da yaşananlar "darbe" olarak kabullenilmediği gibi "askeri müdahaleden" bile bahsedilmiyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton`ın sözcülerinden Maja Kocijancic, bugünkü basın toplantısında ısrarlı sorular üzerine Mısır`da ordunun müdahalesiyle ilgili "Silahlı kuvvetler yükselen tansiyon ve artan kutuplaşmaya cevap olarak Mısır toplumunun yeterli desteğiyle reaksiyon gösterdi" ifadesini kullandı.

Ashton, Mısır`daki darbenin ardından yaptığı açıklamada, askeri müdahaleden bahsetmemiş ve orduyu eleştirmemişti.

Ashton açıklamasında "Mısır`da bütün tarafları serbest ve adil cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılması ve anayasanın onaylanması dahil hızla demokratik sürece dönmeye zorluyorum. Bunlar ülkenin kaldığı yerden devam edebilmesi ve demokratik dönüşümünü tamamlayabilmesi için tamamen kapsayıcı yaklaşımla yapılmalı" ifadelerine yer vererek "Umarım yeni yönetim bütünüyle kapsayıcı olur" temennisinde bulunmuştu.

Mısır`da ordunun yönetime el koyduğu saatlerde Avrupa Parlamentosu`nda (AP) konu tartışılmış, siyasi gruplar adına söz alan milletvekilleri Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin "başarısızlığı" üzerinde durarak, desteği haketmediği sonucunu çıkarmıştı.

AP`nin Mısır kararında "askeri darbenin ardından Mısır`daki durumdan derin endişe duyulduğu" belirtilmişti.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir