• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Sudan'da öğretmenler greve gitti, okullar kapatıldı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülke tarihinde en büyük grev

Eyleme öncülük eden Öğretmenler Komitesi'nin izleme raporlarına göre grev başkent Hartum'daki ve ülkenin geri kalan eyaletlerindeki devlet okullarından büyük tepki aldı. Öğretmenler Komitesi Resmi Sözcüsü Sami el-Bakır, öğretmenlerin oy birliğiyle kabul edilmesi sebebiyle bunu ülke tarihindeki en büyük grev olarak nitelendirdi. Bazı eyaletlerde yetkililerin ve eğitim kurumlarının müdahale girişimlerine rağmen grevi kırmak için müdahalede bulunuldu.

Öğretmenler Komitesi bir süre önce yaptığı duyuruyla bugün sona erecek üç günlük kapsamlı bir grev ilan etmişti.

El-Bakır, ‘grev üst komitesinin grevi değerlendirmek ve önerileri görüşmek üzere bugün, gün sonunda bir toplantı yapacağını, hükümet taleplerine cevap vermezse görüşmeden greve devam etme kararı çıkacağını’ kaydetti.

Öğretmenler, asgari ücretin 120 dolara denk gelen 69 bin liraya yükseltilmesi, eğitim harcamalarının devlet genel bütçesinin yüzde 20'si oranında artırılması ve sabit kıymet primine zam yapılması çağrısında bulunuyor. Ayrıca öğretmenlerin önceki istihkaklarının, giyim yardımlarının, nakit karşılıkların ödenmesi talep ediliyor.

Tüm sektörleri etkiliyor

Sudan'daki öğretmenler düşük maaşlar ve devlet tarafından sağlanan yetersiz hizmetler nedeniyle zorlu ekonomik ve yaşam koşullarından mustarip. Eğitim ortamının bozulmasına ek olarak politikalar ve ülke genelinde yaşanan siyasi krizler ile bunun yansımaları başta eğitim olmak üzere Sudan’da tüm sektörleri olumsuz etkiliyor.

Şarkul Avsat

Bu haberler de ilginizi çekebilir