• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...

Mardin’de görev yapan ulusal ve yerel basın mensupları ile kahvaltılı toplantıda bir araya gelen Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir, Yeşillinin Gül ve Tepebaşı mahallelerinde süren kentsel dönüşüm çalışmalarında son aşaması ve yaşanan sorunları anlattı.

Başkan Demir, geniş yolları, modern aydınlatmaları, parkların yeşili ile bütünleşeceği, sosyal ve kültürel alanlarının olacağı bir ilçeye doğru hızla yol aldıklarını belirterek kentsel dönüşüm projesinin temelini attıklarını müjdeledi.

Toplantıda önemli açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Demir, bu işe girerken bütün eleştirileri göze alarak başladıklarını belirterek kentsel gönüşüm projesinde bugün temel attıklarını ve inşaatın hızlı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Belediye başkanlığını yaparken çöp toplamakla veyahut bir iki sokak parkesini yapmakla meşgul olmadıklarını ifade eden Başkan Demir, "Asıl amacımız büyük hedeflere kilitlenmek ve zor işleri yapmak ve başarmaktır. Kolay iş yapmak herkesin karı ve işidir. Zor iş yapmak zorluğu aşmak herkesin ne vizyonudur ne cesaretidir ne de birikimidir. Ama siz zor işlerle boğuşurken birileri beğenir veya beğenmez. Beğenenler 'şurası keşke şöyle değil de böyle olsa' der. Beğenmeyenler de farklı bir tarz hedefe oturttururlar. Aleyhte her şey yazıp çizerler. Bizim onlara katılıp katılmadığımız önemli değildir. Siz sadece doğrulardan emin olduğunuz o mega projelerinize o hayalinize o vizyonunuza kitlendiğiniz zaman niyetiniz halis olduktan sonra Rabbim sizi mutlaka yarı yolda bırakmaz. Biz 20 sene 30 sene önce bir şey söylemiştik. Mardin, Güneydoğu, Yeşilli, Midyat veya Kızıltepe bugün acaba hak ettiği yerde mi? Mardin ve Mardinliler de bunu hak etmiyordu. Bu bölge insanı bunu hak etmiyordu. Biz bunun önüne geçmek için büyük slogan attık dedik ki, 'gelin bizi bizden dinleyin arkadaşlar bizi gıyaben yargılamayınız.' Biz taşın ve inancın şehriyiz.  Bu sözü biz 28 sene önce söyledik. Biz Medeniyetin beşiğiyiz. Gelin buradaki tarihi zenginliği görün daha sonra bizi yargılayın. Biz bunu söylerken de bunu eyleme çevirdik ve kiraz festivallerimizde bunun önünü açtık. Bizim amacımız oradaki kiraz değildi. Bizim amacımız orada turizm haftasının tanıtımını yaparken 5-6 çınar ağacımız tanıtmak değildi. Bizim amacımız bölgenin yaşam koşullarını bağrında barındırdığı medeniyeti dünyaya açmaktı" dedi.

"Mardin'in en genç ilçesi olan Yeşilli ilçesini kurduk"

Mardin'in en genç ilçesinin Yeşilli ilçesi olduğunu kaydeden Başkan Demir, konuşmasına şöyle devam etti. "1990 yılında ilçe olmuş ama köyden dönme bir ilçe yani şimdi biz büyüyen bir köy mü olalım yoksa büyüyen bir şehir mi olalım mantığıyla yola çıktık. Biz dünün nimet ve güzelliklerini bugüne taşıma kaydıyla büyüyen bir şehir olmak istiyoruz. Ciddi bir altyapı ile ulaşım sıkıntısını ortadan kaldıracak şekilde bugün ilçemizde hemen hemen hiçbir ilçede olmayan güzel altyapı işlemini 5 sene geride bıraktık. Ama karşılığında da ağır bir bedel ödedik. Ağır eleştiriler aldık. Çünkü altyapıya girdiğinizde zamanında bitiremezseniz o sizi bitirir. Altyapıyı yaparken insanların kapısının önünü kazıyorsunuz. Yazın toz kışın çamur oluyor ve insanlar rahatsız oluyor. Evvela diyor ki 'benim açıkta akan kanalizasyonum var içme suyu problemim var yeraltı yer üstü elektrik tellerim var' vesaire bunların olmasını istiyor. O zaman da sabır ve destek gerekiyor. Biz o mücadeleyi ağır bir bedelle iki buçuk yılda ödedik. Çok ciddi ve mükemmel bir altyapı yaptık. İlçenin yüzde 90 alt yapısını da bitirdik. Kalan yüzde 10'unu bazı bürokratik engelliler yüzünden olmadı ama olma yolunda." ifadelerini aktardı.

"Önemli projelere imza attık"

Anıtlar kuruluyla tarihi kentte önemli bir çalışmaya imza attıklarını vurgulayan Demir açıklamalarına şöyle devam etti. "Burada tek bir tescilli bina yoktu. Olsaydı onu da koruyacaktık ve kurtaracaktık. Ciddi bir çarpık yapılaşma vardı. İki kere yangın iki kere can kaybı oldu. Ambulans ve itfaiye oradan giremedi. 1974'te şiddetli yağmurlar yüzünden burada bir sel felaketi olmuş ve 70-80 bina çökmüş. Kentsel dönüşüm bölgesinde anlaştığımız bir vatandaşı evini biz geçen sene yıktık. Kendisine arsa verdik. Kendisine çok güzel bir ev yaptık. Düşünün ki biz o vatandaşı bu zamana bıraksaydık boşaltmamış olsaydık bir hafta önce orada bir heyelan olacaktı. Göçük olacaktı ve o ev o ailenin üstüne yıkılacaktı. Zaten boş ve metrik evlerin sayısı gittikçe artıyordu. Orada kalan yaşam koşullarının zorlaştığını, sağlık yönünden ulaşım yönünden her türlü kamu hizmeti yönünden mahrum kalırdı. Çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırmak ve sağlıklı yaşam koşulları ihya etmek için Mardin'in yerel ve yatay mimarisine uygun nasıl bir şehir yaparız diye yola çıktık. Betonarme 5 kat 6 kat 7 kat binalar düşündük. Bakanlıkla bunu istişare ettik ve daha sonra ilerleyen süreçte dedik ki biz taşın ve inancın şehri olarak dara harabelerine 9-10 km mesafedeyiz. Midyat'a da yakınız, Atkaya'da yakınız, Kazımiyelerde yakınız, tarih kentin hemen hemen merkezindeyiz. O zaman kentsel dönüşüm kapsamında öyle bir kent inşa edelim ki turizmin cazibe bir merkezi olsun ve yatay ve yan mimari uygun inşa edelim. Bu kenti bakanlıkla istişare ettiğimizde konuştuk ciddi mimarlarla çalışma yaptık. Ve bitirme aşamasına geldik.  Bir yandan projelerimizi bu istikamette ilerletirken sonra vatandaşlarımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Dünyanın hiçbir yerinde 5 kilometre yol değil 5 metre yol açtığınız zaman böyle kolaylıkla açmak kolay olmuyor. Bazen 10 metrelik yolu açmak için 5 metrelik kamulaştırmada sıkıntı yaşayabiliyorsunuz. Kamu davası açılıyor. Üst mahkemede 3 sene sürüyor. İş ve hukuk devreye giriyor. Öyle dışarıdan anlatıldığı gibi değil bir yandan hukuk süreci başlayınca bir yandan da uzlaşma görüşmeleri devam ediyor. Biz bu uzlaşma görüşmelerinde bakanlığa şu şartı koyduk bakanlık bizden yüzde 50 bir anlaşma oranı belirledi. Bizim hedefimiz yüzde 100'dür. Yani bir vatandaşımız bile kalsa bizim için vatandaşı çok değerlidir. Onların duasını gönlünü ve doğru olanı anlatana kadar bu mücadelemizi devam ettireceğiz. Bugün geldiğimiz noktada geçmişte çok şey konuşuldu yazıldı çizildi. Ama biz o yazılan çizilenlere saygı duymak kaydıyla hiçbir şey yapmadık takılıp kalmadık. Vatandaşın tepkisine saygılı olma kaydıyla anlaşma oranımız hemen hemen bugün yüzde 100'e yaklaşmaktadır. Birkaç tane kardeşimiz ailemiz kaldı. Şu anda ihalemiz yapıldı. İnşaatlarımız hızlı bir şekilde ilerliyor ve devam ediyor."

Son olarak TOKİ ile ilgili son durumu açıklayan Demir, "TOKİ çalışmalarımız çok hızlı gidiyor. Şu anda 196 konutumuzun ve 6 dükkân inşaatı hızlı bir şekilde devam ediyor. 100 bin konut içerisinde 400'e yakın konut çalışma ve inşaatımız devam ediyor. Amacımız toplam TOKİ konuk sayısını 600'e çıkartmak" şeklinde önemli açıklamalarda bulundu. (İLKHA)