• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Batman Eczacılar Odası Başkanı Bayhan: 2023'te ilaç sıkıntısını çok daha fazla yaşayabiliriz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İlaç sıkıntısının giderilmesi için hükümet tarafından bir takım düzenlemeler yapılmasına rağmen sorunun halen sürdüğünü belirten Eczacılar Odası Başkanı Bayhan, ne eczanelerde ne de ecza depolarında hayati öneme sahip birçok ilacın bulunamadığını söyledi.

İlaç sanayisinin, mevcut düzenlemelerin yetersiz olduğuna inandığı için zararına ilaç üretmek istemediğini ileri süren Bayhan, yeni düzenlemeler bir an önce yapılmazsa ocak ayının sonuna kadar ilaç tedarikindeki sıkıntının yüzde 40-45'leri bulabileceğini iddia etti.

13 yıl boyunca değiştirilemeyen bir ilaç fiyat kararnamesinin olduğunu anımsatan Bayhan, geçtiğimiz aylarda ilaç fiyat kararnamesinde bir düzenleme yapıldığını ancak bunun yetersiz kaldığını savundu.

Adnan Bayhan

Yetersiz kalması sonucunda da hem ilaç sanayisinde hem de eczanelerde inanılmaz derecede bir mağduriyet oluştuğunu dile getiren Bayhan, "İlaç üreticileri maalesef belirlenen sabit kur fiyatlarıyla ilaç üretmemeye başladı. Bunun sonucu olarak ilaçlar eczanelere gelmedi. En basit ağrı kesiciler, antibiyotiklerden tutun da en ağır kronik hastalıklarda kullanılan kanser ilaçları, kan ürünlerine kadar birçok ilaç maalesef piyasada olmamaya başladı." diye konuştu.

"Bir ilaç için eczane eczane dolaşıldı"

"Türkiye referans ilaç fiyatlandırmasıyla Avrupa'daki 5 ülkenin ortalamasının yüzde 60'ını kabul ediyor" diyen Bayhan, "Bunun sonucunda da sabit kur fiyatlandırmasıyla 7,65'ten hesaplıyordu. 15 Aralık'a kadar medyaya da ciddi anlamda yansıdı. İnsanlar ilaca erişim sıkıntısı yaşıyordu. Eczanelerde hiçbir şekilde ilaçlar bulunamıyordu. Bir ilacı bulabilmek için onlarca eczaneye giden hastalar eli boş bir şekilde dönüyordu ve tedavilerini maalesef tamamlayamıyorlardı." ifadelerini kullandı.

"Sahada sıkıntılar aynı şekilde devam ediyor"

Konuşmasının devamında Bayhan, şunları söyledi: "Sağlık Bakanı bu sorunu görüp şubatta gerçekleşecek düzenlemeyi 15 Aralık'ta yaparak bu sorunun bitebileceğini öngörmüştü. Ama maalesef sahada biz bunu böyle görmedik. Sahada sıkıntılar aynı şekilde devam ediyor. Şu an eczanelerde, depolarda maalesef ilaç bulamıyoruz. Çünkü ilaç sanayisi şu an mevcut düzenlemelerin yetersiz olduğuna inandığı için zararına ilaç üretmek istemiyor. Üretmek istemediği için de şu anda ne depoda ne de eczanelerde ilaçlar yok."

"Firmalar zarar ettiğini öne sürerek ilaç üretmiyor"

Son düzenlemeyle birlikte 15 Aralık'ta ilaçlara yüzde 36,77'lik bir zam geldiğini aktaran Bayhan, "Bu zammın bugünkü Euro karşılığı 10,5'lere geldi. Malumunuz 19 buçuk olan reel Euro kurunu 10,5 ile sabitlenen bir ortamda, bir de Avrupa'nın 5 ülkenin ortalamasının yüzde 60'ının aldığı bir yerde ilaç firmaları bunda zarar ettiklerini öne sürerek ilaç üretimini yapmamaktadır." dedi.

"Düzenleme yapılmazsa ilaç sıkıntısı yüzde 40-45'leri bulabilecek"

Tedavi için gerekli kimi ilaçların bulunamadığına işaret eden Bayhan, "Bugün eczanelere gittiğiniz zaman piyasada en çok kullanılan ilaçların yaklaşık yüzde 20-25'i maalesef yok. Bu oran bundan bir ay önce 35-40'lardaydı. Bu şekilde gitse ve eğer düzenlemeler bir an önce yapılmazsa ocak ayının sonu gibi yüzde 40-45'leri bulabilecek bir noktaya geleceğiz. Çünkü dediğimiz gibi ilaç sanayisi bu düzenlemeden hiçbir şekilde memnun değil." açıklamasında bulundu.

"Gıda krizinden çok daha fazla ilaç sıkıntısı yaşayabiliriz"

Önümüzdeki yıl ciddi bir tehlikenin kendilerini beklediğini belirten Bayhan, "İlaç fiyat kararnamesini sıklıkla, yılda en az 4 kere değiştirmek lazım. İlaç fiyatlarındaki güncellemeleri de her 3 ayda bir artış veya azalış şeklinde yapıldığı zaman bence ilaç yoksunluğu en alt seviyeye iner. Eğer yeni bir kararnamesi çıkmazsa 2023'te bence gıda krizinden çok daha fazla ilaç sıkıntısı yaşayacağız. Maalesef böyle bir tehlike bizi beklemektedir." şeklinde konuştu.

"İlaca yeteri kadar pay ayrılmamaktadır"

Özellikle kanser hastalığında kullanılan ilaçların bulunamadığına dikkat çeken Bayhan, şöyle devam etti:

"Böyle devam ederse onlarca vatandaşımızı bu tür nedenlerden dolayı yitirme durumuyla karşı karşıya kalırız. İlaca yeteri kadar pay ayrılmamaktadır. Neredeyse ilaçların yüzde 90'dan fazlasında fiyat farkı var. Özellikle sosyoekonomik durumu kötü olan insanlar ciddi sıkıntı yaşamaktadır. Sağlığa olabildiğince destekler verilmelidir. Emekliler, asgari ücretle çalışanlar boyutunda… Bunlarda katkı payı derecesi ya sıfırlansın ya da yüzde 3-5'lere kadar düşürülmesi çok iyi olur."(İLKHA)

 





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir