Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Saraç: Konukevleri denetlenmeli
Peygamberler Şehri Şanlıurfa'da bir konukevinde sıra gecesi adı altında sahnelenen ahlâksız görüntülere tepki gösteren Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Adil Saraç, konukevlerinin sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini belirtti.
2023 İslam Dünyası Turizm Başkentine hazırlanan Peygamberler Şehri olarak da bilinen Şanlıurfa’da Hazreti İbrahim Makamının bulunduğu Balıklıgöl bölgesindeki bir konukevinde sıra gecesi adı altında sahnelenen ahlâksız görüntüler tepkileri de beraberinde getirdi.
Yaşanan bu olayın ardından maneviyatıyla öne çıkan ve birçok peygambere ev sahipliği yapan Şanlıurfa'da, önceki yıllarda olduğu gibi son dönemlerde turizm adı altında ahlâksızlığın meşrulaştırılmaya çalışıldığı görülüyor.
Aldıkları turizm belgesiyle onlarca caminin ve evliyanın kabrinin bulunduğu tarihi bölgede içkili ve dansözlü organizasyonlar düzenleyen bu konukevleri, şehrin manevi kimliğine ciddi anlamda zarar veriyor.
Peygamberler Şehri kimliğine yakışmayan bu görüntülere tepki gösteren Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Adil Saraç, bu tür yerlerin sıkı bir denetimden geçmesi gerektiğini söyledi.
"Bazı sıra gecelerinde ise hatim indirilmekteydi"
Eski sıra geceleri hakkında bilgi veren Saraç, bu gecelerde Kur’an okunduğunu ve hatimler indirildiğini belirten Saraç, şu bilgileri verdi:
"Sıra geceleri Urfa'nın tarihinde önemli bir yere sahiptir. Tarihi belgeler ile 300 yıla yakın bir geçmişe sahip olduğu bilinmektedir. Aynı mezhepten, meşrepten, meslekten veya arkadaş grubunun tertiplediği bir kış gecesi etkinliği olarak değerlendirmekteyiz. Bazı sıra gecelerinde kitap, Kur'an-ı Kerim tefsiri okunmaktaydı. Bazı sıra gecelerinde fıkıh konuşulmaktaydı. Bazı sıra gecelerinde ise hatim indirilmekteydi. Eskiden sıra geceleri yapılırken dışarıdan müzisyen ve çalgıcı çağrılmazdı. Orada enstrüman çalmasını bilen var ise o çalardı. 1990'lı yıllarda TV.'lerde başlayan sıra gecesi gprogramları asıl sıra gecesi geleneğine dâhil değildir."
"Bir internet fenomeninin dans gösterisi sergilemesini Urfa'ya mal etmek doğru değildir"
Şanlıurfa'da bir konukevinde sıra gecesi adı altında sahnelenen ahlâksız görüntülerle ilgili konuşan Saraç, "Son zamanlarda sosyal medyada bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Görüntünün Urfa ile yakından ve uzaktan bir ilgisi yoktur. İstanbul, Ankara, İzmir ya da diğer büyükşehirlerden gelen bir ekip eğlenirken kadın kılığında olan bir internet fenomeni kalkıp bir oyun ve dans gösterisi sergilemektedir. Bunu Urfa'ya mal etmek doğru değildir. Bu yapılan gelenekten gelen bir şey değildir. Urfa'da vaki olan ortaya çıkan bir şey değildir. Duyulmuş ve görülmüş bir şey değildir. Bu yapılanı ne Urfa'ya ne kendime ne de sıra gecesi kültürüne yakıştırıyorum." şeklinde konuştu.
Eski sıra gecelerinde yapılan etkinliklere değinen Saraç, "Sıra gecesi, kuyruktaki bir sıra gibi nöbet anlamına gelmektedir. Sıra geceleri, uzun kış gecelerinde eğlenebilmek adına haftada bir defa toplanılmaktadır. Bu işler herkesin evinde yapılmaktadır. Bu işlerin devamında kalkarken arkadaşlardan biri 'haftaya sıra bendedir' der. Herkes bilir ki haftaya doğrudan doğruya o eve gidilecektir ve orada ikramlarda bulunulacaktır. Yapılan ikramlar sınırlıdır, kimse öne çıkmak durumunda değildir. Herkes aynı ikramlarda bulunur. Birinin yapmadığını diğerleri yapamaz ve yasaktır. Geç gelmelerde ise cezalar kesilmektedir. Sıra geceleri bahar döneminde bitmektedir. Bahardan sonra geceler kısalmaktadır. Sıcaklıklar gelir ve artık çiğköfte yeme zamanı da geçer. Önceden çiğköfte şu an olduğu gibi 12 ay yenilen bir yemek değil kışın tüketilen bir yemekti.” dedi.
"Yetkililerin konuk evlerini denetlemesi gerekir"
Konukevlerinde içki tüketilmesinin doğru olmadığını belirterek bu gibi işletmelerin denetlenmesi gerektiğine vurgu yapan Saraç, "Kara kapitalizm bunu bu hale getirdi. Herkes bir şeyden para kazanmaya çalışmakta. Şu anda bir sıra gecesi yapmaya kalkışsanız çalgıcıya ve çiğköfteciye para vermek zorundasınız. Ekmek kapısı haline gelmektedir. Kimse önüne geçmek istemiyor, önüne geçmek isteyenlerin de gücü yetmiyor. Menfaat ve çıkarlar söz konusu olunca kimsenin menfaatini çiğnemek kimsenin işine gelmiyor. Bu nedenle bu gibi yolsuzluklara yol açmaktadır. Bu gibi işlerin kontrol altına alınabileceğini mümkün görmüyorum. Mevcut iradeler ile bu iş yürümez. Etkin tedbir almak gerekir. Yetkililerin konuk evlerini denetlemesi gerekir. Şu anda bir turizm patlaması var. Urfa, hiç göremeyeceği kadar turist gördü. Onları kontrol etmekte mümkün değil. Konukevlerini de kontrol etmek mümkün değildir. İnzibati tedbirlerin alınması ve cezaların kesilmesi gerekir. Konukevi yöneticileri ile yerel yöneticilerin toplanması gerekiyor. İçki, Urfa'ya ve kutsal mekânlara yakışmamaktadır. Konuk evlerinde içki tüketilmesi kavgalara sebebiyet vermektedir. Konukevlerinin mutlaka denetlenmesi gerekmektedir." diye konuştu. (İLKHA)