• DOLAR 34.321
  • EURO 37.027
  • ALTIN 2973.21
  • ...
Kaliteli bir uyku için dikkat edilmesi gereken hususlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gün içinde yapılacak tüm aktivitelere etkide bulunan uyku, insan hayatında en çok ihtiyaç duyulan eylemdir.

Sağlıklı, keyifli ve verimli bir gün için gerekli olan önemli koşullar için rahat ve kaliteli bir uyku bulunmaktadır.

Rahat bir uyku elde etme yolları hakkında değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, "Uyku bedensel dinlenmeye zemin hazırladığı gibi zihinsel fonksiyonların da yenilendiği bir dönemdir. Sağlıklı bir vücut için ve günün kaliteli geçebilmesi için uykunun süresinden ziyade kalitesinin artırılması daha önemlidir." diyor.

"Genelde erişkin insanlarda ortalama 7-8 saatlik uyku yeterli olmaktadır"

Kronik uykusuzluğun; gündüz dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü, aşırı sinirlilik, iş performansında düşme, depresyon, yüksek tansiyon ve metabolik bozukluklara kadar birçok soruna neden olabileceğini belirten uzmanlar, "Genelde erişkin insanlarda ortalama 7-8 saatlik uyku yeterli olmaktadır. Kronik uykusuzluğa gün içinde yapılan hatalar neden olabileceği gibi uyku apnesi, gece gelen panik atak gibi farklı rahatsızlıklar da gündüz yakınmalara yol açabilmektedir. Rahat bir uyku için ilaçları tercih etmek yerine zeminde yatan sorunun belirlenip buna göre bir tedavinin planlanması gerekmektedir." Önerisinde bulunuyor.

Kaliteli ve deliksiz bir uykunun tüyolarını sıralayan uzmanlar, şunları söylüyor:

  1. Öncelikle uyku için yatak odası tercih edilmelidir. Televizyon karşısında keyifli olduğu zannedilen kısa kestirmeler gece uykusunu bozabilmektedir.
  2. İdeal oda sıcaklığı olan 21-22 derece sağlanmalıdır.
  3. Televizyon, cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik eşyalar yatak odasında bulunmamalıdır. Hatta yatakta bu cihazlarla zaman geçirmek bile uyku kalitesini bozabilmektedir.
  4. Yatak odasının ışık ve ses izolasyonuna dikkat edilmelidir.
  5. Uyurken gece lambası kullanılmamalıdır. Uyku da salgılanan melatonin hormonu sadece karanlıkta aktive olmaktadır.
  6. 20:30-23:00 arasında en üst seviyeye ulaşan melatonin hormonundan faydalanmak için bu saat dilimleri arasında uykuya dalmak uyku kalitesini artırmaktadır.
  7. Uyku için yatağa yatmadan önce diş fırçalamak veya tuvalet ihtiyacı gibi hazırlıklar bitirilmelidir.
  8. Akşam 19.00'dan sonra herhangi bir besin tüketilmemelidir. Özellikle çay kahve gibi uyarıcılardan uzak durmak önemlidir. Uykuyu getirmesi için tüketilen süt diğer yiyecek ve içecekler reflüyü tetikleyebilmektedir.
  9. Haftada en az 3 gün spor yapılmalıdır. Uykusuzluk sorunu yaşayan kişilerin akşam sporu yapması faydalı olabilmektedir. Akşam yemeğinden önce kardiyo tarzı yapılan hafif sporlar uykusuzluk sorununu çözebilmektedir. Ağır sporlar sanılanın aksine uykusuzluk sorunu yaratabilmektedir.
  10. Hafta sonu dahil aynı saatte yatılıp aynı saatte kalkılmasına dikkat edilmelidir. 12.00-14.00 arası yaşanan melatonin salgılamasından faydalanmak için hafta sonları 45 dakikayı geçmeyecek bir öğlen uykusu tercih edilebilir. (Kaylûle uykusu)
  11. Yatağa yatılmasına rağmen yarım saat 45 dakika uyunamadığı takdirde yataktan çıkılmalıdır. Farklı bir odada kitap okunarak tekrar yatılması olumlu sonuçlar vermektedir.

(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir