• DOLAR 32.489
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2441.591
  • ...
"Başbağlar katliamının failleri neden bulunmuyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Eğitim Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava Sivas ve Başbağlar katliamları ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı.

 

Başbağlar katliamının faillerinin hala yakalanmamış olmasının ülkeminin geleceği adına endişe verici olduğunu belirten Kava, "5 Temmuz 1993 günü, akşam karanlığında köye gelen yüz civarında silahlı kişi, köyün giriş ve çıkışlarını tutmuş, telefon hatlarını kesmişti. Köyün dünya ile bağlantısını kesen silahlı kişiler, her şeyden habersiz ve savunmasız köylüleri meydanda toplayarak; çocuk, kadın, yaşlı demeden 33 kişiyi kurşuna dizmiş, evleri ateşe vermiştir.

 

"20 yıldır olay hala kanayan bir yara olarak devam etmektedir"
Başbağlar'da katliam gerçekleştirenlerin elini kolunu sallayarak bu köye gelmeleri, 2 saate yakın propaganda yapıp camide namazda olan erkekleri dışarı çıkardıktan sonra kurşuna dizmeleri, insanların evlerinin içinde yakılması, bine yakın hayvanın yakılarak telef edilmesi, ağaçların ve tüm evlerin yakılması olayları gerçekleşirken güvenlik güçlerinin olaydan 12 saat sonra köye ulaşması, kurşunların balistik incelemesinin yapılmaması, dava sürecinde izlenen akıl almaz hukuksuz tavır ve davranışlar, 20 yıl sonra bu olayın hala kanayan bir yara olarak devam etmesine neden olmaktadır'' dedi.

 

"Başbağlar Katliamı Türkiye'nin yakın tarihine bir kara leke olarak geçecektir"
Katliamı gerçekleştirenlerin, bu vahşetin, "Sivas olaylarına misilleme" olduğuna dair bildiri bıraktıktan sonra köyden çekilmelerinin manidar olduğunu ifade eden Kava, "Bununla bir mezhep çatışmasına davetiye çıkardıkları aşikârdır. Karşılıklı yaşanan acıların daha fazla duygusal kopuşa neden olmamaları için faillerin bulunup yargılamalarını istiyoruz. Türkiye'nin yakın tarihine bir kara leke olarak geçen Sivas ve Başbağlar Katliamları'nın üzerindeki sis perdesinin bir türlü aralanmaması manidardır. Ülkemizin demokratikleşmesi bakımından bu ve benzeri karanlıkta kalan/bırakılan olayların aydınlığa kavuşturulması elzemdir. Eğitim-Bir-Sen olarak, Sivas ve Başbağlar Katliamları'nın failleri bulunup hukuk karşısına çıkarılana kadar takipçisi olacağımızı, katledilen masum insanları unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı belirtmek isteriz" şeklinde konuştu. (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir