• DOLAR 34.099
  • EURO 38.097
  • ALTIN 2834.991
  • ...
Doğal gaz yetkili Uzmanları: Kombi bakımının yapılması yüzde 15 ila 30 arasında bir tasarruf sağlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış ayına girmekle beraber hava sıcaklığının düşmesiyle doğal gaz fiyatlarındaki artışla beraber ısınma giderinin fazla olması faturaların kabarık gelmesine yol açıyor.

 Doğru bir tasarrufun yapılması için önemli bilgileri aktaran doğal gaz yetkili uzmanı Şehmus Arda, kombi bakımının zamanında ve yerinde yapıldığı takdirde hem faturalara karşı bir tasarruf oluşmakta hem de kombi ömrünün uzamasına karşı fayda sağladığını belirtti.

"Kombi çalıştığı halde sıcak suyun gelmemesinin sebebi plaka eşanjörünün tıkanmasından kaynaklıdır"

Kombi bakımının yanlış yapıldığına dikkat çeken Arda, "Her şeyden evvel kombi bakımlarını insanlar yanlış anlıyor, atıyor ve yanlış yapıyorlar. Doğru işlemi olan şekil ise her yıl kış gelmeden önce kombi bakımlarının uzman kişilerle yapılması ve petek bakımlarını sağlıklı bir şekilde yapılmasıdır. Bunu bazı servisler dahil birçok konuda yanlış yapıyorlar. Bunun doğru olan şekli 4 işlemden yapılır. Kombi bakımları ilk başta bir fan temizliğinin güzel bir şekilde yapılması lazım. Cehennemlik dediğimiz kısmının bunu kireç çözüm, bölgemizin malum şeyleri de bölgemizde sular çok kireçli ve kirlidir Maalesef. Bunlar kombiyi çok rahat ve kolayca tıkayabiliyor ve bozabiliyor. Kireç çözücü ile en az yaklaşık 1-2 şişeyle temizleyip bunun yanında plaka eşanjörünü çamaşır suyuyla temizlenmesi lazım. Çoğu kişi şu şikayetle geliyor, kombi çalışıyor ama sıcak su gelmiyor. Plaka eşanjörünün tıkanması demektir. Kirecin yoğun olarak kombinin içine girmesi ve komik tıkanması demektir." ifadelerini kullandı.

Arda, "Kombi bakımının bir diğer şekli plaka eşanjörünün temizlenmesi ve çamaşır suyunu yatırılması, pislik tutucuların temizlenmesi ve bunun iyice temizlenmesi gerekiyor. Bu işlem ortalama 45 dakika ila 1 saat arasında sürmektedir. Çoğu şeylerde 15 dakikada kombinin temizlediğini söylüyor. Bu sağlıklı bir işlem değildir." dedi

Kombi bakımın yapılması sonucunda oluşan tasarruf hakkında bilgi veren Arda, "Kombi bakımının yapılması demek ortalama yüzde 15 ile yüzde 30 arasında bir tasarruf sağlaması demektir. Bu da ekonomimize biraz daha katkı olması gerektiğini gösteriyor. Peteklerin Sağlıklı olan çalıştırma şekli ise bütün peteklerin yanması ve bütün binadakilerin petekleri açması gerekir. Isı geçirgenliği duvardan geçebiliyor. Isı geçirgenliği olduğu zaman o daireyi ısıtamazsınız. İyi bir bina yalıtımı ısıyı tutar ama binadaki komşularınız eğer kombiyi açıp peteği açmadığı zaman nasıl geçirdiğinden dolayı o daireyi unutamazsınız. Doğru olan tasarruf hepsinin eşit bir şekilde beraberce açması bu şekilde israfın önüne geçmiş olacaktır." şeklinde aktardı.

"Peteklerde 50 derecenin üstüne çıktığı zaman ekstradan bir yakıt sarfiyatı oluyor"

Arda, peteklerin ısıtma yöntemi ve sağladığı tasarruf hakkında da değinerek, "Petek ısıtma tasarrufunda 49 dereceye normaldir. Ancak 50 derecenin üstüne çıktığı zaman ekstradan bir yakıt sarfiyatı oluyor. 49, 48, 47 derecelerde idare ederek bu şekilde çalıştırdığınız zaman ve bütün petekleri açtığınız zaman iyi bir tasarruf sağlanmış olacaktır. Bir petekte yansa 10 petek de yansa kombi netice itibariyle iyi çalıştığı zaman kendi gücüne göre çalışır. İhtiyaca göre iner ve çıkar. Bu gibi durumlarda düşük KW ya da kalorili kombi almanızda fayda vardır. Merkezi sistem ısıtma diye bir şey var. Merkezi ısıtmada her tarafı açtığınız zaman daha iyi bir ısınma ve daha iyi bir tasarruf sağlanmış oluyor. Bireyselde siz bir tarafı açıp bir tarafı kapattığınız zaman dolayısıyla kombi çalışacaktır ama ısınamayacaksınız. O odanın ısısı dolayısıyla öbür odaya da geçecektir ve çok ciddi bir sarfiyat elde etmiş olmuyorsunuz. Doğru olan hepsinin beraber çalıştırılmasıdır." ifadelerine yer verdi.

Son olarak Petek bakımları ve doğru yıkama biçimini de aktaran Arda, "Petek yıkamada ortalama 30 dakika ile 45 dakika sürecek bir şekilde yapılmalıdır. Petek çoğu zaman imkanlar çerçevesinde banyodan yıkanıyor. Banyodaki herhangi bir petek niye orası sağa sola ıslanmasın diye en doğru yolu kombinin altından yaşanmasıdır. Bunun yanında peteği tuz ruhuyla yıkadığınız zaman peteği bildirebilirsiniz. Bunun için özel üretilmiş ilaçlar var. Onunla yaklaşık 30 dakika ile 45 dakika arasında peteklerin yıkanması ve kombinin bakımı yapıldığı zaman ortalama yüzde 15-30 arasında sivil tasarım sağlanacaktır ve kombinizin en önemli nokta kombinizin ömrü uzatılacaktır. Bu uygulamalar yapılmadığı taktirde ise kombinin ömrü fazla olmayarak değiştirmek zorunda kalabilirsiniz." şeklinde kaydetti. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir